full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Figyelmeztető jelzést adtak ki a várható havazás miatt Tolna megyére

Figyelmeztető jelzést adtak ki a várható havazás miatt Tolna megyére

2019.01.04. Az ország több megyéje, közte Tolna megye területére is figyelmeztető jelzést adott ki a várható havazás miatt szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat OMSZ.

Az OMSZ előrejelzése szerint 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat. A figyelmeztető jelzést Tolna mellett Baranya-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Fejér-, Győr-Moson-Sopron-, Heves-, Komárom-Esztergom-, Somogy-, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg-, és Veszprém megye területére adták ki.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.05. szombat éjfélig

Délutántól északnyugat felől kiterjedt csapadék kezdődik a szombat délutáni, esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havaseső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok felé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog.

Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban, síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb, időszakosan ettől jelentősen nagyobb vizes hóra északnyugaton van esély. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb hótakaróra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon helyenként 60 km/h körüli széllökések kísérhetik. Szombat estétől a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat.

Illusztráció: Kadarka.net
Read previous post:
Close