full screen background image
Keresés
2021 április 13 - kedd
  • :
  • :

Foglalkoztatás – fórumon mutatták be az együttműködési lehetőségeket

Foglalkoztatás – fórumon mutatták be az együttműködési lehetőségeket

2016.03.11. Foglalkoztatáspolitikai fórumot tartott a megyei önkormányzat a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség közreműködésével pénteken Szekszárdon.

A szakmai fórum témája a TOP 5.1.1 pályázat keretében megvalósuló megyei szintű foglalkoztatási együttműködések voltak, melynek érintettjei – önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások, szakmai szervek képviselői – a Vármegyeháza dísztermében gyűltek össze.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke a kormányzat és a megyei önkormányzat közös céljának nevezte, hogy Tolna megye sikeres legyen a foglalkoztatás területén. Ennek érdekében az elmúlt időszakban számos egyeztetés történt valamennyi érintett szereplővel – tájékoztatta a résztvevőket Fehérvári Tamás.

Az elnök Hirt Ferenc megyei fejlesztési biztos üzenetét is tolmácsolta, mely szerint: a fejlesztésekkel kapcsolatosan készséggel vár minden érdeklődőt. Fehérvári Tamás szintén partneri együttműködéséről biztosította a megyei szervezetek képviselőit.

A rendezvény szakmai előadásokkal folytatódott, melyek a foglalkoztatási együttműködések céljait, lényegét és lehetőségeit részletezték. A szakértők beszámoltak a Tolna megyei eredményekről, a jelenlegi állásról és a jövő feladatairól is.

Hollósi Szabolcs előadásában hangsúlyozta: a paktum lényeges eleme, hogy egy olyan közös ügyről szól, amely a helyi gazdaság és foglalkoztatás fejlesztésében érdekelt szervezetek partnerségi alapú együttműködésére helyezi a hangsúlyt. Célja, hogy a térség munkaerő-piaci helyzetét javítsa.

Az együttműködő feleket illetően elmondta, hogy az önkormányzatok a helyi illetve megyei fejlesztési koordinációban játszanak fontos szerepet, míg a kormányhivatal legfontosabb feladata a munkanélküliség kezelése, és a gazdaság segítése a megfelelő humánerőforrás biztosításával. A vállalkozások, szociális partnerek, civil szervezetek és a képzőintézmények pedig képesek segíteni többek között a munkaerő megtartásában, az álláskeresők felkészítésében, vagy például az érdekképviseletben.

Az előadók bemutatták a TOP-os paktumok új elemeit, melyek közül az egyik leglényegesebb, hogy a paktum összekapcsolja a gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztést, azaz a kereslet és a kínálat fejlesztését. Fontos, hogy a hagyományos kínálati megközelítés helyett az új módszer már a vállalkozások munkaerőigényeire alapozva, keresletvezérelt programként működik. A paktum nem csupán partnerségre fókuszál, komplex munkaerő-piaci programok megvalósítására irányul.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat Fotó: Ótós Réka További képek: Facebook/tolnamegyeionkormanyzat

 




Read previous post:
Close