full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Fogunk-e mesélni unokáinknak Szekszárdról?

Fogunk-e mesélni unokáinknak Szekszárdról?

2016.03.22. Az erős közösségek és így társadalmunk alappillére a család, melyben a nagyszülők képezik a generációk közötti kapcsot – hangzott el a „Fogunk-e mesélni unokáinknak Szekszárdról?” című előadáson hétfő délután a PTE-KPVK-n.

A PTE–KPVK és a Szekszárd város önkormányzata által szervezett „Az aktív időskorért” Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme című előadássorozat második előadásán dr. habil. Nagy Janka Teodóra PhD jogász, etnográfus, főiskolai tanár, dékánhelyettes tartott előadást. Az alkalomra teljesen megtelt a PTE-KPVK előadóterme, főleg 60 felettiek, kilencven százalékban hölgyek voltak kíváncsiak az előadásra.

Dr. Nagy Janka Teodóra többek között nyilvánosságra tárta, hogy az egyén miként kapcsolódik a társadalomhoz a családon keresztül. Előadása első felében bemutatta és összehasonlította a hagyományos paraszti nagycsaládok és a modern polgári kiscsaládok szerkezetét, társadalmi kapcsolatait és funkcióit, valamint ezek változását. Szó esett arról, hogy a klasszikus nagycsaládokban a gyereknek eszébe sem jutott, hogy megkérdőjelezze szülei, nagyszülei, dédszülei véleményét. A fiatalabbak az idősektől sajátították el ismereteiket és az egyéni érdekeket a család érdekeinek rendelték alá. Régen az volt az elvárás, hogy a gyermek kövesse szülei példáját, űzze azok foglalkozását.

Mára a családon belül áthelyeződtek a hangsúlyok és az egyéni érdekek kerültek előtérbe. Mostanra nem elvárás, hogy a gyermek a szüleivel maradjon és az ő példájukat kövesse. A szülők és nagyszülők számára is az a legfontosabb, hogy gyermekeik, unokáik olyan életet élhessenek, amilyet ők, vagyis az utódok szeretnének. A fiatalabb generációk ráadásul mára nem elődeiktől, hanem az internetről szerzik meg az életben szükséges tudás javát. Sőt, a fiatalok tanítják az idősebbeket, hogyan kell e-mailt küldeni. A család mára inkább egzisztenciát nyújt és a kikapcsolódás színtere.

Dr. Nagy Janka Teodóra elmondta azt is, hogy részben a migrációt is hasonló folyamatok táplálják. A délről, délkeletről érkező bevándorlók szeme előtt felnyílt a világ. A több információnak és a megváltozott hangsúlyoknak köszönhetően más életre vágynak mint elődeik. Az előadó egyben figyelmeztet, ha Európába tömegesen vándorolnak be olyan emberek, akik életében a család mint egység és a tradíciók hangsúlyosabb szerepet töltenek be, mint a régóta itt élő lakosság számára, az komoly veszélyt jelent a kultúránkra nézve.

A közösségek megtartó erejének kulcsa éppen ezért a család egysége. Mint azt dr. Nagy Janka Teodóra kifejtette, a családban pedig a nagyszülők jelentik a generációk közötti kapcsot. Hiszen Ők állnak a generációs lánc közepén, melyben korban felettük szüleik, nagyszüleik és dédszüleik, míg alattuk gyermekeik, unokáik és dédunokáik találhatók. A nagyszülők azok, akik a család minden generációját megértik és azok, akik a szokásokat képesek átörökíteni.

fogunk-e-szekszardrol-meselni-2A kötetek a Szekszárd Alsóvárosi RK. Közhasznú Egyesület kiadásában, a PTE–KPVK-val együttműködve jelentek meg. A képen Kovács Józsefné Lengyel Klári elnök. Fotó: Kadarka.net

Dr. Nagy Janka Teodóra előadása második felében közvetlen környezetünkből vett példákkal is szemléltette a családok funkcióit és megtartó erejét. Az etnográfus, egyetemi tanár tíz éven át kutatta a szekszárdi alsóvárosiak szokásait akként, hogy rengeteget beszélgetett régi hagyományőrző alsóvárosiakkal.  Ez a kutatás a nemrég elkészült „Közös hitben – A családért, a szőlőért, a földért” című kötet alapja, mely idős alsóvárosiak visszaemlékezéseit, történeteit tartalmazza, bemutatva a korabeli családokat, azon keresztül pedig a szokásokat, a társadalmat. Az előadó férje, dr. Szabó Géza régész muzeológus „Alsóvárosi tér-képek” címmel adta ki kötetét, melyben ritka korabeli képek találhatók a városrész és az ott lakó paraszti családok életéből, történelméből.

Mindkét kötetet elérhetőségével kapcsolatosan a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület tud bővebb információval szolgálni. Bővebb információt itt is talál – kattintson!

Dr. Nagy Janka Teodóra zárszóként felhívta a figyelmet: az elveszett tudást nem lehet pótolni. Ha megszakad a hagyományok átadásának folyamata, a fiatalabb generációk és az egész társadalom is sokkal kiszolgáltatottabbá válik az újkori veszélyek előtt.

„Az aktív időskorért”  Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme előadássorozat harmadik előadását „Tanulás időskorban” címmel tartja dr. habil. Bajusz Klára  PhD andragógus, egyetemi docens, tanszékvezető április 11-én (hétfő) 15:00 órától a PTE-KPVK-n.

A vezetőképen (legfelül): teltház a „Fogunk-e mesélni unokáinknak Szekszárdról?” című előadáson. A képen jobbra dr. Nagy Janka Teodóra. Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close