full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Fokozott figyelemre inti a közlekedőket a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Fokozott figyelemre inti a közlekedőket a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

2018.11.21. Mivel az utóbbi időben megnövekedett a vadelütések száma, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott figyelemre inti a járművezetőket.

Fontos tudni, hogy október-november környékén azért észlelünk nagyobb számban állatokat az utakon, mert ilyenkor új lakhelyet és élelmet keresve visszatérnek az erdőbe, és a vonulás útvonala gyakran keresztezi a közutakat. Emellett egyre korábban van sötét, így a vadon élő állatok is előbb indulnak útnak. A forgalom pedig ekkor még jelentős.

A legnagyobb figyelmet a vadveszélyt jelző szakaszok mellett az erdős, bozótos helyekre kell fordítani, ahol beláthatatlanok az út menti területek, hiszen ezeknél nem lehet előre észlelni a vadakat, és azok pillanatok alatt az útra léphetnek.

Ezeken az útszakaszokon különösen fontos az úgymond helyes sebesség megválasztása. Ha vadat látunk, és van elég idő lefékezni a járművet, akkor meg kell várni, amíg az átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy több állat is követi egymást, így érdemes „kivárni a sor végét”.

Tévhit, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása elriasztja az utunkból őket. Ezzel ellentétben az úttesten lévő állat általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége menekülni akar a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze a vadelütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp is, melyet a járműre rögzítve a menetszél működtet.

Fotó: TMRFK
Read previous post:
Close