full screen background image
Keresés
2018 december 12 - szerda
  • :
  • :

Fokozott figyelemre inti a közlekedőket a Tolna megyei rendőrség

Fokozott figyelemre inti a közlekedőket a Tolna megyei rendőrség

2016.07.16. A mezőgazdasági járművek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatra, valamint a vonatkozó közlekedési szabályok betartására hívja fel a figyelmet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

2018hirdetés

A nyári betakarítások időszakában megyénk közúti közlekedésében megélénkül a mezőgazdasági vontatók, lassú járművek (traktorok), önjáró munkagépek (kombájnok) forgalma. A közlekedésben résztvevők gyakran találkozhatnak a velük azonos, vagy párhuzamos útfelületen közlekedő, vagy azt keresztező, különböző kategóriákba sorolható járművekkel, valamint terményekkel megrakott járműszerelvényekkel, melyek közlekedése fokozott baleseti kockázatot rejt magában.

A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, valamint önjáró munkagépek kizárólag akkor vehetnek részt a közúti közlekedésben ha:

1.)Azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha tiltja a jelzőtábla, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg,

2.)Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és megfelel a vonatkozó műszaki előírásoknak (világító és jelzőberendezések, fékberendezés),

3.)A zöld ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja (indítónapló eseményszerű vezetése, határozat). Amennyiben a jármű vezetője az előírásokat nem tartja be, úgy az intézkedő rendőr a hatósági engedélyt a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni.

4.)Leszerelt vágóasztallal közlekedik,

5.)A túlméretes jármű, az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik,

6.)A fenti járművek a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt illetve az úttestre felhordott szennyeződéseket letakarítják.

7.)A szállított terményt letakarják.

A rendőrség arra kéri a közlekedésben résztvevő járművek vezetőit, hogy a közlekedés biztonsága érdekében a nagyméretű mezőgazdasági járműveket, a terményszállító tehergépkocsikat fokozott figyelemmel közelítsék meg, legyenek türelmesek, előzékenyek és segítsék az ilyen jellegű járművek közlekedését.

A rendőrhatóság jogkörében eljárva, jogalkalmazóként a közlekedésben résztvevők testi épsége, vagyonbiztonsága érdekében köteles eljárni, illetve intézkedni. A fenti szabályok, valamint a rendeletekben előírt normák folyamatos betartása a közlekedők, valamint betakarításban dolgozó gazdasági társaságok, magánszemélyek közös érdeke.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close