full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Fölszállott a páva – győzelmi táncot járt a Bartina gyermekcsoportja

Fölszállott a páva – győzelmi táncot járt a Bartina gyermekcsoportja

2015.12.18. A Bartina Néptánc Együttes gyermekcsoportja lett 2015 legjobb gyermek táncegyüttese a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyben.

A verseny péntek esti döntőjében, melyet élőben közvetített a DUNA Televízió, a Bartina gyermekcsoportja bogyiszlói táncokkal lépett színpadra. A döntő utolsó produkciójának különlegessége volt, hogy a lányok a falubéliek által felajánlott eredeti népviseletekben táncoltak.

Tímár Böske értékelésében elmondta, a csoport hétről hétre szebb táncokkal gyönyörködtette el a zsűrit és a közönséget. A fiú szóló és a lányszóló is csak erősítette a csoporttáncot. Mint kifejtette, nagyon tetszett neki, hogy a nagy kavalkádban mindig megjelent a líra, ez pedig nagyon harmonikussá tette az előadást. A “hazai” anyag meglátszott, tökéletes volt a csoport stílusérzéke, vetekedett a hagyományőrző együttesekkel. A táncosokon látszott a gyermeki öröm, példamutatóak lehetnek a többi gyerekeknek – zárta le Tímár Böske.

A táncegyüttesek kategóriájában indult még az Alba Regia AMI Pulutyka csoport, mely mezőföldi táncokat mutatott be, valamint a Dr. Martin György AMI Borbolya csoport, mely dél-alföldi táncokat adott elő. Mindkét csoport méltó versenytársnak bizonyult, ám végül a Bartina Néptánc Együttes nyerte meg a versenyt a kategóriában. Ezzel a Bartina gyermekcsoportja a DUNA és a Hagyományok háza által szervezett versenyen kiérdemelte a 2015 legjobb gyermek táncegyüttese megtisztelő címet.

A címhez pénznyeremény is járt. A Fölszállott a páva egy millió forintos nyereményit Bocskai István, az OTP Bank Társadalmi Kapcsolatokért Felelős vezetője adta át.

A csoport egyébként végig ragyogó teljesítmény nyújtott. Az elődöntőben egy sárközi szőlőlopást mutattak be, amivel elvarázsolták a zsűri tagjait, akik produkciójukra a maximális 60 pontot adták. A középdöntőre bukovinai táncokkal készültek, a zsűritől 59 pontot kaptak, ezzel a kategóriában holtverseny alakult ki. Végül Sebő Ferenc döntése alapján a Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoportja jutott tovább a döntőbe.

A Fölszállott a páva kategóriagyőztesei

A szóló és páros tánc kategória legjobbja Antal Adorján lett. Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a fődíjat a Haraszti ikrek kapták. A hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában ifj. Ürmös Sándor lett a legjobb, végül pedig 2015 legjobb gyermek táncegyüttes a szekszárdi Bartina Gyermekcsoport lett.  A Fölszállott a páva egy-egy millió forintos nyereményeit Bocskai István adta át.

Különdíjak

Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke adta át a Lakitelki Népfőiskola 500 ezer forintos különdíját, melyet feleségével együtt személyes felajánlásként 1 millió forintra bővítettek ki. A különdíjat Vrencsán Anita kapta meg! A színpadon üdvözölték Balog Zoltán miniszter urat, aki az Emberi Erőforrások MInisztériuma nevében 1 millió forintos különdíjat ajánlott fel a legjobb határontúli produkciónak, amit Kovács Dániel kapott meg. Szintén 1 millió forintos különdíjat adott át a legjobb nemzetiségi produkciónak, amit pedig a Biseri Drave Tamburazenekar kapott.

Az OTP Bank által felajánlott különdíjak

Bocskai Istvánt újra a színpadon köszönthettük, hisz az OTP Bank még tartogatott egy kis meglepetést. Az eddigi díjazottakon túl is mindenki 1 millió forintban részesült! Különdíjat kapott Busai Bori és Mahovics Tomi, mint 2015 legjobb táncos párja. 2015 legígéretesebb tehetsége Hoksz Attila lett. Az év legjobb férfihangja Gál Tibor lett, a duda legifjabb mestere Horváth Zalán Levente, 2015 legsokoldalúbb táncegyüttese az Alba Regi Pulutyka csoportja, és az év legjobb közössége a deszki Borbolya csoport.

Több kategóriában is ragyogóan szerepeltek a bartinások

Mint arról korábban már írtunk, a szintén bartinás Szombat Sára és Karácsonyi Anna, valamint Sándor Zsigmond a tehetségkutató verseny középdöntőjéig jutott táncos pár, illetve táncos szólista kategóriában.  Az ugyancsak bartinás Bajusz Panna és Sándor Benjamin szintén táncos pár kategóriában indult és az elődöntőig volt versenyben. A gyermekcsoporttal azonban mindannyian a döntőbe jutottak.

A képen a Bartina Néptánc Együttes gyermekcsoportja a Fölszállott a páva döntőjében. Fotó:Lumidance (Facebook.com/lumidance)

A műsor adásait visszanézheti a Mediaklikk.hu oldalon – kattintson!

Forrás: mediaklikk.hu
Read previous post:
Close