full screen background image
Keresés
2021 július 23 - péntek
  • :
  • :

Folyamatosan bővül a bírósági távmeghallgató rendszer Tolna megyében

Folyamatosan bővül a bírósági távmeghallgató rendszer Tolna megyében

2019.08.29. A „A VIA VIDEO 1. – a XXI. századi tárgyalótermek kialakítása projekt” keretében távmeghallgató rendszer került kiépítésre Tolna megyében – eddig három végponttal, melyek közül egy a törvényszéken, kettő pedig a Szekszárdi Járásbíróságon van.

Tavaly 72 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermet alakított ki országszerte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ Zrt.) együttműködve. A fejlesztések azonban nem álltak meg, az idei év végére az országban már 184 bírósági tárgyalóteremben lesz alkalmazható az innovatív technológia.

A távmeghallgatás országos szintű alkalmazását biztosító fejlesztések második üteme már megkezdődött, melynek keretében további 112 bírósági tárgyalóteremben telepítik a távmeghallgatáshoz, tárgyalótermi kép- és hangrögzítéshez szükséges technikai infrastruktúrát. A bővítés eredményeként a Kúrián, minden ítélőtáblán, törvényszéken és járásbíróságon lesz erre alkalmas tárgyalóterem.

A fejlesztések Tolna megyében is folyamatosak, reményeink szerint év végére már a Bonyhádi Járásbíróságon, a Paksi Járásbíróságon, a Dombóvári Járásbíróságon és a Tamási Járásbíróságon is elérhető lesz a rendszer, így mindenki a hozzá legközelebb eső bíróságon meghallgatható lesz, nem kell majd bírósági eljárás miatt távoli városokba utazni.

A bíróságok közel egy év alatt 3163 alkalommal tartottak eddig távmeghallgatást, a rendszert több mint 1100 bíró alkalmazta az eljárási cselekmények során, leggyakrabban a büntetőeljárásokban.

A távmeghallgatással mind a bíróság, mind az ügyfelek időt és jelentős költséget takaríthatnak meg, a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok nagymértékben csökkenthetők, a védelemben részesítendő személyek biztonsága garantálható. Alkalmazásának kiterjesztésével megvalósulhat a tértől és időtől független ítélkezés.

Illusztráció: kanizsaujsag.hu

Forrás:
Dr. Kovács Ildikó
sajtószóvivő
Szekszárdi Törvényszék