full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Fontos döntéseket hozott a Tolna Megyei Közgyűlés

Fontos döntéseket hozott a Tolna Megyei Közgyűlés

2019.06.24. A szekszárdi Vármegyeházán ülésezett a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése hétfőn. A megyei önkormányzat költségvetésének mintegy 16 milliós növekedéséről is szó esett, ahogy az értéktár bizottság elmúlt féléves munkájáról, valamint projektekhez kapcsolódó aktualitásokról. Zárt ülésen döntöttek arról, hogy az idén kik kapják meg a megye kitüntető díjait.

1,311 milliárd forint immár a költségvetés főösszege, ami a negyedéves felülvizsgálat alkalmából derült ki. A büdzsét növelheti – a megyéknek a minisztérium által kiírt 300 millió forintos pályázati keretösszegből Tolna megye által igényelt – 12,8 millió forint is, amennyiben a pályázatot kedvező elbírálásban részesítik.

A Sió komplex fejlesztésével nő a megye turisztikai vonzereje, és a folyó közvetlen környezetét is számos újítás érinti. Az összefogásban megvalósuló program több szálon halad előre, s eredményeképpen mind a vízi, mind pedig a kerékpáros turizmus fellendülhet a térségben. A Sió menti települések, a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület és a megye közös projektje alapvetően a folyóra és térségére, valamint az ott fellelhető értékekre fókuszál, turisztikai attrakciókat létrehozva.

Egy másik projekt is téma volt a közgyűlési ülésen: a „Tolna Megyei felzárkózás-politikai együttműködések a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című EFOP projekt. A 65 milliós program 2021. áprilisáig tart, és a Tolna Megyei Önkormányzat által kialakított megyei szintű koordinációs és konzultációs rendszernek köszönhetően aktívan segíti a felzárkózást. Negyedévenként megyei felzárkózási fórumra kerül sor, valamint az érintett szakterületek képviselői munkacsoport üléseken dolgoznak együtt. A megye szakmai együttműködő partnere a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna Megyei Kirendeltsége.

Múlt nélkül nincs jövőnk – hangoztatta Fehérvári Tamás elnök. Az értéktári munkával kapcsolatos napirendi pont tárgyalásánál jelentette ki, hogy ez nem csupán üres frázis. Az értékőrző misszió országos szinten is élvonalbeli, amelyet a Dr. Say István értéktár bizottsági elnök által sorolt tények támasztanak alá. Tolna megye 109 településének több mint fele: 64 közösség vesz részt e munkában.

A megyei értéktárban immár 423 érték szerepel, amely a legaktívabb értékfeltáró közösségek tevékenységét dicséri, úgymint: Decs, Bogyiszló, Báta, Medina, Tengelic, Hőgyész, Kölesd és Sióagárd. A városokat tekintve Szekszárd és Paks járnak az élen. Dr. Say István beszámolóját a közgyűlés egyöntetűen elfogadta.

Szó esett arról is, hogy a június 28-i, szekszárdi „Vár a megye” programon jelentik be, idén mely értékek érdemelték ki a Tolnaikum címet.

A nyilvánosságot kizárva hozták meg a döntést, hogy a megyei kitüntető díjakat kik vehetik át az idei megyenapon, melynek Paks lesz a házigazdája.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótos Réka
Read previous post:
Close