full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Fontos visszajelzéssel szolgálhat a kistermelőknek a borverseny

Fontos visszajelzéssel szolgálhat a kistermelőknek a borverseny

2017.03.18. Ünnepélyes keretek között tartották meg az idén 40 éves Dicenty Dezső Kertbarát Kör borversenyének eredményhirdetését a múlt héten szombaton a PTE KPVK épületében.

Míg tavaly 157 minta versenyzett, addig az idei bormustrára 187 bort neveztek be a kistermelők – mondta el Ferenc Vilmos, a kertbarát kör elnöke. Vörösborokból érkezett a legtöbb, összesen 117 minta. A vörösök között a legtöbben kékfrankossal neveztek, de sok merlot is szerepelt a versenyen.

A benevezett 187 mintából összesen 136 szerzett arany,- ezüst, vagy bronzérmet, emellett 52 oklevelet is kiosztottak. Aranyat 17, ezüstöt 43, míg bronzérmet 30 vörösbor kapott. Ezek közül a legtöbb aranyat, szám szerint hatot a kékfrankos borok kapták. A fehérek versenyében 3 arany-, 15 ezüst-, és 9 bronzérem született. Aranyéremmel 5, ezüstéremmel 15, míg bronzéremmel 6 rozét ismertek el. A kékfrankosok a rozék között is szépen szerepeltek és három aranyérmet érdemeltek ki.

A vörösborok közül Szollár Zoltán merlotja, a fehérek között Dávid Mihály chardonnay-ja, a rozék között pedig Molnár Géza cabernet sauvignon rozéja kapta a legmagasabb pontszámot. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Tóth József a „Tolna megyei kertbarátok legjobb bortermelője” díjat vehette át. Az érmeket, elismeréseket Ács Rezső polgármester, és dr. Szentmiklósi Ferenc, a Magyar Kertbarát Mozgalom elnöke nyújtotta át.

A kertbarát kör borversenyén általában a benevezett minták 10 százaléka szerez aranyérmet, így az idei aranyérmes borok aránya átlagon felüli volt – tudtuk meg Ferenc Vilmostól. Mint mondta, a tavalyi évjárat nem volt egyszerű, sok kihívást tartogatott és ez az eredményeken is meglátszik, hiszen inkább a korábbi évjáratokból való tételek szerepeltek jobban. A kifogásolható minták esetében többnyire borászati technológiai gondok és hordókezelési problémák adódtak – tette hozzá a kertbarát kör elnöke.

A kertbarátok versenyén nem annyira az eredmény, mint inkább a részvétel a fontos. Aki elindul, az képletesen szólva, de máris nyert – tudatta Ferenc Vilmos. Mint mondta, a verseny, illetve annak eredménye fontos és objektív visszajelzéssel szolgál a kistermelők számára az általuk készített bor minőségéről. A visszajelzés fényében pedig tovább fejlődhetnek a borkészítés terén.

A teltházas, mintegy 150 vendég részvételével megtartott rendezvényen díjat vehetett át dr. Szentmiklósi Ferenctől az idén 40 éves Dicenty Dezső Kertbarát Kör alapító elnöke, Ferenc Vilmos és az alapító tagok: Darvas Ferenc, dr. Nagy Elemér, és Jencski Ferenc. Elnöki dicséretben részesült Baka István, Balogh Sándor, Szikszai György és Hladics Károly. A kertbarátok tevékenységének széleskörű támogatásáért elismerést kapott a Szekszárdi Vasárnap főszerkesztője, Fekete László, illetve Bálint György, a lap újságírója, valamint Gulyás Ferenc újságíró.

A teljes eredménylistát itt találja – kattintson!

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close