full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Fontosak a hagyományok és a „szekszárdiság”

Fontosak a hagyományok és a „szekszárdiság”

2015.11.03. A származás, tradíciók, „szekszárdiság” jelentős szerepet játszanak a többgenerációs hagyományos szekszárdi családi borászatok életében – derül ki Fuksz Márta néprajzos muzeológus nemrég megkezdett kutatásából, melyben öt közismert borászcsalád történetét vizsgálja.

A muzeológus a Magyar Tudomány Ünnepén osztotta meg nemrég megkezdett vizsgálatainak eredményeit, következtetéseit a hallgatókkal a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.

A vizsgált Eszterbauer, Heimann, Mészáros, Takler és Vesztergombi család a 18. században telepedett le Szekszárdon, ahol a szőlő és bor hagyományosan a társadalmi, gazdasági és kulturális élet meghatározó része volt. A legelsőként a Mészáros családról maradt fent levéltári adat 1711-ből.

A vizsgálat eredménye szerint a származás és annak visszakövethetősége kiemelten fontos a szekszárdi családi borászatok számára. A tradíciók hangsúlyozása a kommunikációban is nagy szerepet kap. A Vesztergombi család ma is a régi, szőlőt tartó farkast ábrázoló családi címert használja, a Heimann család logójában feltűnik az 1758-as dátum, mely a család szekszárdi letelepedésük dátumát jelöli. Az Eszterbauer Borászat címkesorozata szintén családi tradíciókat hangsúlyoz.

A kezdetektől fogva szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó családok legfiatalabb tagjai mára 8-10 generációs borászok.

A Fuksz Márta által elvégzett tanulmány eredménye szerint ezek a családi borászatok lehetőség szerint az 1950-es évek után is – amikor a kis parcellákat a nagy gazdaságok váltották fel –  folytatták a szőlőtermesztést és borkészítést. A szőlőültetvények 1963-as zárt kertbe való sorolása nagyban segített abban, hogy folytathassák tevékenységüket, ezáltal ugyanis nagyobb területet birtokolhattak.

Idővel egy kivételével minden vizsgált borászat tulajdonosa feladta polgári foglalkozását.  Takler Ferenc 1987 óta, Vesztergombi Ferenc 1992 óta, Mészáros Pál 2002 óta, Heimann Zoltán pedig 2009 óta szenteli idejét kizárólag a családi borászat vezetésének. Egyedül Eszterbauer János  az, aki a mai napig tulajdonosként más jellegű vállalkozást is vezet.

A „szekszárdiság” fontos szerepet tölt be a hagyományos borászcsaládok életében

A kutatás szerint egyébként ezekben a borászatokban a családok női és férfi, fiatal és idősebb tagjai is megtalálták helyüket, aktív részt vállalnak a munkából. A férfiak  és a fiatalok inkább a szőlészetben, borászatban, míg a nők a vendéglátás, az  adminisztráció területén és különféle háttérmunkákban vállalnak nagyobb szerepet. A vizsgált borászatoknál az utódlás kérdése is megoldott, hiszen a családok fiatal tagjai főiskolán, egyetemen szereztek szakirányú szőlész-borász végzettséget, ami a származás mellett mintegy legitimizálja borász-tevékenységüket.

Fuksz Márta elmondta, még csak a téma feltárásának az elején tart, a családi borászatokkal kapcsolatos kutatás akár tíz évig is eltarthat.

A  Magyar Tudomány Ünnepén a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban megtartott előadásokról itt olvashat továbbiakat – kattintson!

A képen a múzeum előadásokat hallgató vendégei Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close