full screen background image
Keresés
2019 november 6 - szerda
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Új kerékpárutak: nagyban változhat a szekszárdi közlekedés

Új kerékpárutak: nagyban változhat a szekszárdi közlekedés

2017.01.22. Fórumon mutatta be az önkormányzat a szekszárdi kerékpárút-hálózat fejlesztésével kapcsolatos szimulációt szerdán a Babits Mihály Kulturális Központban. Nagy változások jöhetnek a belvárosi közlekedésben.

Az önkormányzat által a Trenecon Kft-vel készíttetett szimuláció célja, hogy megtalálja a legjobb megoldást a kerékpárút-hálózat kialakítására. A javaslatok beépítése után a következő lépésben szeretnék kísérleti jelleggel megvalósítani a program egyes részleteit – közölte a fórumot megnyitó Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

A jelenlegi kerékpárúton a város déli részétől a központig, illetve a „Tolnatejig” lehet eljutni. A Modern Városok programban megépülő kerékpárút ezekhez csatlakozna, lehetővé téve, hogy a kerékpárosok egészen a város északi határáig bicikliúton közlekedhessenek. Sőt, a Bor utca felújítása után akár a Siófoki körforgalomig is eljuthatnak majd, de Gemencet is szeretnék elérhetővé tenni – fűzte hozzá.

A tervek drasztikus változásokat tartalmaznak az előzőekhez képest – mondta a polgármester. Hozzátette, abban bíznak, hogy az új kerékpárút-hálózat kialakítása után egyre többen közlekednek majd kerékpárral Szekszárdon.

Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net.

Vince Tibor, a Trenecon Kft. munkatársa elmondta, az észak-dél irányú közlekedésre vonatkozó szimuláció elkészítésekor a jármű-, valamint a kerékpáros-, illetve a gyalogosforgalmat és a balesetek helyszíneit is vizsgálták. Az útvonalvizsgálat adatai alapján a kórháztól a város északi részéig tervezett bicikliutat a forgalmi sávok csökkentésével oldanák meg.

Vagyis, a Bezerédj utca és a Széchenyi utca kereszteződésétől a város északi részéig mindkét menetirányban a jelenlegi úttest külső sávjából alakítanák ki a kerékpárutat. A Rákóczi utca és Mátyás király utca találkozása, illetve a Rákóczi utca és a Szluha György utca kereszteződése között megmaradna az 1×1 sávos közlekedés, a bicikliutat itt a jelenlegi parkolósáv területén alakítanák ki.

A bicikliutat és a forgalmi sávokat vagy fél méteres sávval, vagy pedig egy alacsony szegéllyel választanák el – tudatta Vince Tibor.

Mindezt úgy valósítanák meg, hogy a Kapisztrán utca és Rákóczi utca találkozásánál található jelzőlámpás kereszteződés jelenlegi „ágankénti” forgalmi rendszerét megváltoztatnák. A mostani kialakításban az észak-déli és a dél-északi irányban egyszerre egy irányba közlekedhetnek az autók, míg a tervezett rendszerben egyszerre haladhatna mindkét irányú forgalom. Ennek köszönhetően a szimuláció tanúsága szerint 1×1 forgalmi sáv is elegendő volna a forgalom számára. Sőt ezen a módon gyorsabbá válna a kereszteződésen való áthaladás.

Csak kevesen vettek részt a fórumon. Fotó: Kadarka.net

A Damjanich utca és Rákóczi utca, valamint a Rákóczi utca és Szent László utca, illetve a Szent István tér és Garay tér találkozásánál körforgalom épülne. Utóbbi kettőnél úgynevezett kerülőágat is létesítenének a biztonságosabb és hatékonyabb közlekedés elősegítése érdekében. A Szent László utcai a legnagyobb forgalmú csomópont, mely csak a Szent László utca felőli két sávos bevezetéssel, a jobbra és balra kanyarodok szétválasztásával működőképes. A Garay térnél pedig szükség van a Szent István tér felé jobbra kanyarodó külön ágra – tudatta a szimuláció eredményeire alapozva Vince Tibor.

A Várköz utca és a Széchenyi utca találkozása a létesítendő körforgalmak forgalomcsillapító hatása miatt „védőszigetes”, itt akár lámpa nélkülivé válhat a kereszteződés. A Parászta utca és Rákóczi utca találkozásánál kanyarodó és besoroló sávok, illetve gyalogos sziget kialakítását javasolják, de itt is adott a lehetőség egy körforgalom kialakítására.

Vince Tibor összegzésében elhangzott, a javasolt kialakítás megvalósítható, a kevesebb forgalmi sávon a tervezett csomóponti átalakításokkal a forgalom folyamatosan tud haladni, a kerékpársávok kialakítására pedig lesz elegendő hely. A gépjármű forgalom számára a jelzőlámpák helyett a körforgalom átlagos, vagy kis forgalmú napszakokban akadálytalanabb eljutást biztosít, miközben a sebességet csökkenti.

Csúcsforgalom idején a Szekszárdon észak-déli, dél-északi irányban haladók 1-1,5 perccel később érhetnek át a városon. Ennek következtében ezekben az irányokban a közlekedők  várhatóan mintegy 10 százaléka más útvonalat választ majd, ez a forgalomcsillapító hatás. A keresztező, fonódó irányoknál csúcsidőben sincs veszteség.

Gyalogosan a terület könnyebben átjárható lesz, hiszen nem kell várakozni. A gyalogosnak ugyanis elsőbbsége van a körforgalmak mentén,a szigetek védelmében kijelölt átkelőhelyeken, a kerékpárosok pedig a járdák helyett önálló felületen közlekedhetnek – mondta el Vince Tibor.

baka-gyorgyBaka György. Fotó: Kadarka.net

A kerékpártúrákat is rendszeresen szervező Zöldtárs Alapítvány elnöke, Baka György arról kérdezte Vince Tibort, hogy miként tervezik kialakítani a parkolókat a Rákóczi utca azon szakaszán, ahol az üzletek előtt parkolósáv található. Baka György szerint balesetveszélyes helyzetekhez vezethet, ha a parkolóhelyeket a bicikliút és az üzletsor között alakítják ki. Szerinte ebben az esetben kiálláskor ugyanis az autósok nem biztos észreveszik a közeledő kerékpárost.

Vince Tibor válaszában elmondta, olyan megoldás is létezik, hogy a járművek számára a szokásoshoz képest fordítva alakítják ki a beállósávokat. A hasonló helyzetekben egyre inkább terjed az a megoldás, hogy ferde parkolóhelyeket alakítanak ki, hogy az autósok ne orral tudjanak beállni, hanem tolatás után farral. Így kihajtáskor sokkal jobb kilátás nyílik a balról érkezőkre, a tapasztalat szerint ez a megoldás bevált.

Egy másik felszólaló, Nyéki Gábor amiatt aggódott, hogy a reggeli 7 és 8 óra közötti csúcsforgalomban a Szent László utca és a Rákóczi utca találkozásánál tapasztalható nagy mértékű autó buszforgalom nem idézhet-e elő fokozott balesetveszélyes helyzetet. Vince Tibor erre reagálva elmondta, hogy a forgalomszámlálás, valamint egyéb helyszíni megfigyelések és a szimuláció szerint ebből nem adódhat ilyen.

Fotó: Kadarka.net


ElőzőVince-napi vesszővágás Istifán-gödrében KövetkezőVince-napi vesszővágás: biztató jelek Istifán-gödrében


Read previous post:
Vince-napi vesszővágás: biztató jelek Istifán-gödrében

2017.01.22....

Az Unser Bildschirmben lesz látható Bátaszék

2017.01.22....

Close