full screen background image
Keresés
2021 július 25 - vasárnap
  • :
  • :

Rosszindulatú dezinformáció terjedt el

Rosszindulatú dezinformáció terjedt el

2015.06.04. Frittman János alelnök szerint dezinformáció volt, hogy belharc robbant ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában (HNT) – írta meg csütörtökön a Tolnai Népújság. A Fotón Schmidt Győző, a HNT elnökségi tagja látható.

A Tolnai Népújság írása/Mauthner Ilona

Nem mondott le Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, de megkérdezte az elnökséget, hogy továbbra is igényt tartanak-e a munkájára. Nincs borász belharc, de valaki kiszivárogtatta az információkat.

Bombaként robbant a hír borász berkekben, miszerint lemondott Tornai Tamás, a hazai borászok csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke, mert a szervezeten belüli egyes lobbierők megpróbálták bejuttatni a HNT vezetésébe Kohut Balázst, a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt közigazgatási államtitkárát. A HNT elnöksége végül nem támogatta Kohut alkalmazását, Tornait pedig bizalmi szavazással megerősítette a nemzeti tanács élén, így az elnök maradt.

Kohut HNT-s alkalmazását elsősorban Heimann Zoltán szekszárdi borász szorgalmazta – ez a hír jelent meg több médiafelületen is. Természetesen megkérdeztük az érintetteket is. Frittman János, a HNT alelnöke elmondta, arról valóban beszéltek az elnökségi ülésen, hogy az elnöknek olyan sok munkája van, hogy azt még főállásban is elég lenne elvégezni, de mint ismert, a HNT szakmaiságát éppen az adja, hogy a vezetői elismert borászok, tehát a saját pincészetüknél is helyt kell állniuk. Felvetődött tehát az, hogy esetleg keresnek valakit, aki a feladatokban ügyvezetőként tudna segíteni, viszont ehhez módosítani kellene a hegyközségi törvényt is.

– Heimann Zoltán valóban felvetette, jó képességű embernek ismeri Kohut Balázst, kérdezzük meg, egyáltalán elvállalná-e a feladatot, de Tornai Tamás lemondásáról szó sem volt – mondta az alelnök. Hozzátette, az elnök sem ajánlotta fel a lemondását. Frittman János szerint ugyanakkor az elnökség tagjai közül került ki az a rosszindulatú információ, miszerint belharc van a csúcsvezetésben, mert a szervezeten belül lobbiznának különböző személyek mellett.

– A dezinformátor ott volt köztünk, sajnos nem tudjuk, hogy ki az, csak sejtjük, és az ilyen ember nem alkalmas arra, hogy a nemzeti tanács elnökségében szerepeljen. Az alelnök még hozzátette, direkt zárt ülést kértek, hogy a vitás ügyeket nyugodtan tudják megtárgyalni. Úgy véli, kellemetlen helyzetbe került így Kohut Balázs és Heimann Zoltán is.

A Tolnai Népújság megkérdezte

Schmidt Győző, a bonyhádi Danubiána Bt. vezetője, a HNT elnökségi tagja megkeresésünkre elmondta, ketten hiányoztak más elfoglaltság miatt az említett elnökségi ülésről, az egyikük ő volt, így a történtekről a többieken keresztül értesült. Tornai Tamás bizalmi szavazást kért, amit ő írásban erősített meg. Heimann Zoltánnal is beszélt a történtek után telefonon.

Megkérdeztük a történtekről Heimann Zoltán szekszárdi borászt, a HNT szekszárdi borvidéket képviselő elnökségi tagját is, aki elmondta, zárt körű volt a rendezvény, jegyzőkönyv nem készült, és ő semmilyen javaslatot nem tett az ügyvezető személyére, már csak azért sem, mert Kohut Balázsnak még szőlője sincs.

Tornai Tamást, a HNT elnökét is sikerült utolérni telefonon. Ő azt mondta, egy szervezet a fejlődése során több fázison is keresztül megy. Az elnökségi ülés feszülten kezdődött, de sikerült a végére nyugalmat teremteni. A jelenlévő elnökségi tagok teljes mértékben támogatták az eddigi tevékenységét. A jövőben pedig a legfontosabb feladat számára a szakmaiság képviselete. A HNT az elmúlt években átalakult, minden borvidék képviselete biztosított az elnökségben, mely továbbra is nagyon egységes.

Fotó: TEOL.hu
Read previous post:
Close