full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Fülöp Attila Szekszárdon: nő a nemzetiségi intézmények támogatása

Fülöp Attila Szekszárdon: nő a nemzetiségi intézmények támogatása

2016.10.11. Jövőre az ideihez képest negyedével nő a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények felújítására szánt állami támogatás – mondta a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kedden Szekszárdon.

Fülöp Attila a szekszárdi német nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működő Wunderland Óvoda felújításáról tartott sajtótájékoztatón közölte: a 2016-os 80 millió forinttal szemben 2017-ben 100 millió forint kiegészítő támogatás jut a helyi nemzetiségi intézményeknek kisebb beruházásokra.

A nemzetiségi önkormányzatok emellett 50 millió forintos támogatást kapnak az intézményfenntartás adminisztrációs terheinek ellentételezésére – tette hozzá. Elmondta azt is: a nemzetiségek összes támogatása 2017-ben 8,7 milliárd forint lesz.

A politikus utalt arra, hogy az elmúlt öt évben megnégyszereződött a nemzetiségi iskolákban tanulók száma: 2010-ben 3100 gyermek tanult ilyen iskolában, a 2015/16-os tanévben pedig 12 600 volt. Idén 14 intézményt vettek át nemzetiségi önkormányzatok, köztük 13-at német önkormányzat. Arról is beszélt, hogy a nemzetiségek számára a múlt, a gyökerek megőrzésének egyik legjobb helyszíne a köznevelési intézmény. A kormány ezért a nemzetiségeket nemcsak azzal támogatja, hogy lehet parlamenti szószólójuk és önkormányzatuk, hanem azzal is, hogy közvetlenül részt tudnak vállalni az oktatásban.

Józan-Jilling Mihály, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: a 250 gyermeket gondozó szekszárdi óvodában az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárságának 5 millió forintos támogatásával gyermekbútorokat, kültéri játékokat vásároltak, a helyi német önkormányzat egymillió forintos hozzájárulásával pedig többek között felújították az intézmény játszóterét.

MTI

A képen Fülöp Attila. Archív fotó: Friss.hu