full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Garay Ákos egyedülálló fotóiból és rajzaiból nyílt kiállítás

Garay Ákos egyedülálló fotóiból és rajzaiból nyílt kiállítás

2016.06.26. Csökölyi, meg a bugaci pásztor címmel nyílt kiállítás Garay Ákos (1866-1952) festő- és grafikusművész alkotásaiból szombat délután a Vármegyeházán.

A Garay Ákos emlékév részeként megrendezett kiállítás megnyitója egyben a Múzeumok éjszakája szekszárdi programjainak hivatalos megnyitója is – tudatta köszöntőjében Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója. A tárlaton a művész népi életképei és népi fényképei kaptak helyet – tette hozzá.

Már az ókori népek is hoztak létre kulturális alkotásokból álló gyűjteményeket, és múltunk folyamán mi magyarok is törekedtünk a történelmünk megismerésére – mondta beszédében dr. Horváth Kálmán, megyei kormánymegbízott a megnyitón. A közönség által látogatható nem magángyűjtemények közül a Széchenyi Ferenc indíttatására létrehozott Magyar Nemzeti Múzeum a harmadik nemzeti múzeum volt, ami Európában megépült (1802) – fűzte hozzá.

Ifjabb Tövisháti András népzenész. Fotó: Kadarka.net

Az idén 150 éve született rendkívüli tehetséggel megáldott Garay Ákos életművét érdemes megismerni, mert az általa örökül hagyott, a népi életet ábrázoló rajzok és fotók egyedülállóak – mondta Horváth Kálmán.

A megnyitón közreműködött ifjú Tövisháti András népzenész, aki parasztfurulyán adott elő két dalt, közte a Kiszáradt a tó című művet, mely a legenda szerint Garay Ákos kedvence volt.

A tárlatot szeptember 11-ig lehet megtekinteni hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között a Béla király tér 1. szám alatt, a Vármegyeházán.

Garay Ákosról a Wikipédián olvashat bővebben – kattintson!

A vezetőképen Ódor János (jobbról), dr. Horváth Kálmán és ifj. Töviseháti András a megnyitón. Fotó: Kadarka.net.
Read previous post:
Close