full screen background image
Keresés
2022 január 19 - szerda
  • :
  • :

Gázpalackokat robbantott a katasztrófavédelem Dombóváron

Gázpalackokat robbantott a katasztrófavédelem Dombóváron

2016.10.25. Látványos gázpalack-robbantási gyakorlatot tartottak a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szervezésében hétfőn a MOL dombóvári bázistelepén.

A gyakorlaton a hivatásos tűzoltóságok mellett az Atomerőmű Létesítményi tűzoltósága, valamint az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok is meghívást kaptak, közülük többen éltek is a lehetőséggel.

A robbantási gyakorlat elméleti felkészüléssel vette kezdetét, melynek során a lakossági forgalomban lévő probán-bután gázpalackok tulajdonságaival, valamint a gázpalackok tüzének oltási szabályaival ismerkedett meg a beavatkozó állomány.

A robbanások ezt követően a MOL Bázistelepén következtek be hatalmas robaj, lángcsóva és füstfelhő kíséretében. A gyakorlat során három, különböző töltöttségű, valamint egy kemping gázpalackot röpítettek a levegőbe a szervezők ellenőrzött körülmények között. A gázpalackokat egyenként tűz hatásának tették ki, miközben hőkamerával, fényképezőgéppel és drónnal is felvételek készültek a kísérletről.

A megfigyelés során mérték a gyújtás és a robbanás bekövetkezése között eltelt időt, a környezet és a gázpalack hőmérsékletét, a palackok körül elhelyezett bábuk viselkedését, valamint a robbanást követően a sérült gázpalack nyugalmi helyét. A kapott értékeket aztán a későbbi elméleti foglalkozások alkalmával közösen értékelik ki.

A tűzoltók éles helyzetben is gyakran találkoznak olyan káresetekkel, ahol gázpalack jelenlétében kell mentési tevékenységet végezni, elég, ha csak egy lakás vagy családi ház tüzére gondolunk. Éppen ezért a gyakorlaton szerzett ismeretek, megfigyelések, tapasztalatok nagy jelentőséggel bírnak a tűzoltók számára.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Képek: Boros Brigitta tű. fhdgy.