full screen background image
Keresés
2019 november 12 - kedd
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Gázrobbanás: veszélyes és bonyolult eljárással mentik meg az épületet

Gázrobbanás: veszélyes és bonyolult eljárással mentik meg az épületet

2019.10.17. Hétfőn kezdik meg a helyreállítási munkát a Herman Ottó utcai gázrobbanás helyszínén. Az eljárás rendkívül bonyolult és veszélyes lesz.

Ács Rezső polgármester a csütörtök délután a gázrobbanás helyszínén megtartott sajtótájékoztató elején visszautasította a szárnyra kelt pletykákat, mely szerint az önkormányzat nem szentel elég figyelmet a tragédiára. Hozzátette, nem tartja szerencsének, hogy bárki „politikai haszonszerzés céljára” használja fel a tragédiát. Mint azt tudatta, 13 lakást szabadítottak fel a lakók elhelyezésére és eddig 5 család jelezte igényét az elhelyezésre vonatkozóan. Hangsúlyozta, bár az önkormányzatot csak a lakók elhelyezését illetően terheli kötelezettség, ezen messze túlmenően is segítséget nyújtanak.

Emlékeztetett, még a történtek napján összehívtak egy válságstábot, melynek tagjai többek között rendőrök, tűzoltók és biztosító társaságok szakemberei és a takarításban is segítettek, de a bútorok elszállításában is segédkeznek. Kiemelte, kialakítottak egy olyan stratégiát, mely mentén segíteni szeretnének, a műszaki szakemberek pedig kidolgoztak egy javaslatot, hogy a helyreállítás megkezdődhessen. Elmondta, pénteken és szombaton elismert statikus szakemberek érkeztek az ország több pontjáról és elfogadták a javasolt műszaki megoldást. Ezt követően hétfőn egyeztetéseket folytattak a rendőrséggel, tűzoltókkal és a műszaki szakemberekkel, majd a közös képviselők és a biztosító társaságok szakembereinek részvételével.

A polgármester kijelentette, folyamatosan figyelemmel követik a történéseket és igyekeznek koordinálni a munkát. A városvezető egyben köszönetet mondott a vállalkozóknak és civileknek az általuk tett rengeteg felajánlásért.

Dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgató arról tájékoztatott, hogy tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják a történtek okát. Hozzátette, négyfős tűzvizsgálói csoport alakult, mely szorosan együttműködik a megyei rendőr-főkapitányság nyomozócsoportjával. Az eljárás lefolytatására, annak megkezdésétől, vagyis október 9.-től számítva 60 nap áll rendelkezésre. Az adatgyűjtést elvégezték, a tanúk meghallgatása elindult és folyamatosan végzik a szükséges műszaki szakértői tevékenységeket. Amint eredmény lesz, értesítik a tulajdonosokat – tette hozzá.

Korcsmár István, az Alisca Bau Építőipari Zrt. vezérigazgatója tudatta, a sajtótájékoztatóval egy időben folyik az üzemi kísérlete annak megoldásnak, amit erre a helyzetre dolgoztak ki. Első lépésben megtámasztják a szintek főfalait, hogy amennyiben a bontás közben gond van, az épület állaga ne sérüljön tovább. Ezt követően a robbanás alatti helyiségben egy nehéz állványzatot helyeznek el. Ezután egy 3x2x3 méteres kemény műanyag habot építenek fel, hogy megtartsa a fölötte lévő padlózatot. A betonhab mellett szintén ducolásokat alakítanak ki, majd ugyanezt elvégzik a következő szinten is. Ha ez sikerül, akkor túl vannak a munka legnehezebb részén – mondta Korcsmár István, aki hangsúlyozta, a rendkívül veszélyes és bonyolult lesz az eljárás.

A vasbeton padlót ezt követően kézzel kezdik bontani, ugyanis gépeket azok súlya és az általuk keltett rezgés miatt sem használhatnak. Ezután a főfalakkal párhuzamosan egy 20 centiméter vastag vasbeton falat emelnek, melynek tetejére öntött födémet helyeznek el. Ha ezzel végeztek, akkor a munkát átadják a szakkivitelezőknek.

Korcsmár István elmondta, a főfalak állapotáról akkor győződhetnek meg érdemben, ha már eltakarították a törmeléket. Túl sok az olyan tényező, melyre vonatkozóan egyelőre feltételezéseik vannak, és csak a munka előrehaladtával látják pontosan a helyzetet – tudatta. Mint mondta, az eddigiek alapján feltételezik, hogy a főfal megtartja funkcióját, de a munka előrehaladtával még bármi kiderülhet. A munkát hétfőn kezdik.

Mint azt megírtuk, a múlt héten szerdán a Herman Ottó utca 3. számú társasházban bekövetkezett robbanás miatt összesen 29 lakás lakóinak kellett elhagyniuk otthonukat.

Fotó: kadarka.net

Kapcsolódó cikkek:
Óriási gázrobbanás rázta meg Szekszárdot!
Szekszárdi gázrobbanás: az önkormányzat gondoskodik az érintett családokról
Kiemelt rendőri jelenléttel biztosítják a rendet a szekszárdi gázrobbanás helyszínén
Szekszárdi gázrobbanás: 29 lakás 80 lakója nem térhetett vissza otthonába


ElőzőIdőközi polgármester-választás lesz Gyulajon


Read previous post:
Close