full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Gemenc lenyűgöző világába enged betekintést Retkes Tamás tárlata

Gemenc lenyűgöző világába enged betekintést Retkes Tamás tárlata

2018.05.19. Az ártéri erdő atmoszférájába, csodálatos világába enged betekintést Retkes Tamás, a Wosinksy Mór Megyei Múzeum munkatársa, amatőr fotós Gemenc című fotókiállítása. A fotós – akinek képeit portálunk is rendszeresen közli – tárlatát a Pünkösdi Hal- és Vadünnep részeként nyitottak meg péntek délután a Vármegyeháza folyosógalériájában.

Retkes Tamás igazi élményvadász, nem csak természetfotós, hanem igazi mindenevő – mondta a kiállítást megnyitó Kalotás Zsolt. Mint azt a természetfotós hozzátette: nagy örömmel tölti el, hogy vannak emberek, akik arra áldozzák szabadidejüket, hogy Szekszárd és környéke szépségét megörökítik és megosztják másokkal.

Ez nem kis feladat, de Tamás számára ez nagyon sok örömet jelent – fogalmazott Kalotás Zsolt. A természetfotós azt is tudatta a jelenlévőkkel, hogy a kiállító nem tartja magát fotósnak. Kijelentette, Retkes Tamás igenis fotós, akit saját bevallása szerint nem érdekel a pénz, a siker, vagy a hírnév, pusztán szeret fotózni és ebben megleli az örömét.

Fotó: Kadarka.net

Tamás egyik kedvenc fotós helye Gemenc, képei pedig bepillantást engednek az ártéri erdő atmoszférájába, csodálatos világába. Gemenc úgy él az emberek tudatában, hogy tele van nagyvaddal, szarvassal, vaddisznóval, de kisebb vadakkal is, például rókával és ez meg is található a képeken – mondta a többek között az Év természetfotósa díjjal is elismert Kalotás Zsolt.

Arról is szólt, hogy Retkes Tamás nem a várakozás, a leshelyről való fotózás híve, nem ülve várja meg, míg elé kerül valami, hanem utánajár a dolgoknak és úgy keresi a megfelelő pillanatot. Kiemelte: minden ilyen fotózással töltött alkalom egy egészséges séta a természetben. Hozzáfűzte: az ember, a fotós ilyenkor kint van a természetben, mozog és pozitív érzések érik el, miközben hallgatja a madarak énekét, a szarvasbőgést, csodálja a virágos réteket, ami pozitív stressz, mely boldog perceket, összességében boldog életet jelent.

„Egy kép vagy mond valamit a szemlélőnek, vagy nem. Ezek a képek mondanak, csak kell egy kis idő, amíg az ember megáll előttük, elgondolkodik és beleéli magát a fotós helyébe, hogy mit gondolhatott, amikor megpillantotta a szemben álló szarvasbikát, vagy amikor elé ugrottak és összecsaptak egymással a vaddisznók. Ezek a pillanatok örömet jelentenek azoknak, akik egy kicsit is szeretik a természetet”  – fogalmazott Kalotás Zsolt.

Fotó: Kadarka.net

A természetfotós azt kívánta a jelenlévőknek, hogy éljék át ezeket a pillanatokat, és ne csak a kiállítás képei előtt, hanem szakítsanak időt és menjenek ki maguk is a természetbe és meg fogják látni, hogy a természetben mindenhol megtalálni azokat az apró szépségeket, melyek szebbé teszik életünket.

Retkes Tamás a megnyitón – melyen közreműködött Oszter András (kürt) és Gödrei Zoltán (műsorközlő) – köszönetet mondott a tárlatot megnyitó Kalotás Zsoltnak, valamint Gonda Máriának, aki megkereste a kiállítás ötletével, illetve a Babits Mihály Kulturális Központ további munkatársainak, akik segédkeztek a tárlat összeállításában.

A kiállítás a Pünkösdi Hal és- Vadünnep ideje alatt látható a Vármegyeháza folyosógalériájában.

Retkes Tamás portálunk indulása óta emeli fényképeivel a Kadarka.net fotó rovatának fényét. 2015  április óta összesen több mint 300 fotója és képgalériája jelent meg portálunkon, amit ezúton is köszönünk neki.

Retkes Tamás Kadarka.net-en közölt fényképét itt találja – kattintson!

Kapcsolódó írás:
Fotóival segít meglátni a bennünket körülvevő csodákat Retkes Tamás

A vezetőképen Retkes Tamás (b) és Kalotás Zsolt. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close