full screen background image
Keresés
2021 március 1 - hétfő
  • :
  • :

Gemencben is vigyázni kell a kullancsokkal

Gemencben is vigyázni kell a kullancsokkal

2018.05.06. Számos tévhit kering a kullancsokkal és a kullancsok okozta betegségekkel kapcsolatban. Pedig az első hó olvadása óta számolni kell a vérszívókkal.

Míg korábban csak a gyakorlott erdőjáróknak kellett különös figyelmet fordítania a kullancsok és kullancsbetegségek elleni védekezésre, ma akár a városban is találkozhatunk ezekkel a parazitákkal.

Irtás nincs Magyarországon, ezért csak a hosszú, kemény telek jelentenének valamiféle megoldást ellenük. A globális felmelegedés, a klímaváltozás miatt egyre enyhébbek a telek, egyre több kártevő telel át.

Jelen sorok szerzője tapasztalt erdőjáró: sok időt töltök a természetben rekreáció céljából. Így nem véletlen, hogy már kétszer is kezeltek lyme-kór miatt. A köztudatban a lyme-kórt a vándorló bőrpír nevű tünettel kötjük össze: esetemben ez először egyáltalán nem jelentkezett. Hogy akkoriban mennyire ismeretlen volt ez a kór, azt jól szemlélteti, hogy a gyerek- és háziorvosok széttárták a karjukat a tünetek láttán, és kezdetben azt gondolták, agyvérzésem van. Szinte véletlenül jutott eszébe egyiküknek, hogy valamilyen rovarcsípés okozta kórokozó miatt romlik az állapotom.

Abban az időben két budapesti orvos volt közismert arról, hogy kullancscsípés okozta betegségekkel foglalkozik. Ráadásul az internet sem volt a mindennapjaink része, emiatt az információkhoz is csak lassan, nehézkesen tudtunk hozzájutni, és az előző mondatban használt közismert szót is idézőjelben kell elképzelni. Hosszadalmas intravénás antibiotikum kezelésre volt szükség, és csak a sokadik injekciónál jutott eszébe valamelyik orvosnak vénakanült használni. (Azaz addig mindennap újra megszúrtak.) Nem volt kellemes időszak, elhihetik.

A második alkalommal már gimnazista voltam, és egy erdőszéli tavaszi sétán gyűjtöttem be a betegséget. Ekkor volt bőrpír, úgyhogy az atipikus, kellemetlen tünetek megjelenése előtt megkezdtem a szájon át történő antibiotikum kúrát. Szintén a kort jellemzi, hogy csak évekkel később hallottam először a probiotikumokról, akkoriban senki nem javasolt ilyesmit. Fontos: csak indokolt esetben használjanak antibiotikumot, és ha azt használnak, kérjenek hozzá probiotikumot is!

A kullancsok a pókok és az atkák rokonai, több életfázisukban is szívnak vért, és közhiedelemmel ellentétben nem a fákról ugranak ránk, hanem az aljnövényzetről nyújtogatják horgokkal ellátott lábacskáikat, így akadnak bele az arra járó állatokba és emberekbe. A Sió-árvízkapu figyelmes dolgozói figyelmeztetni szoktak, hogy a töltés oldalában járó vadak miatt ezen a területen rengeteg a kullancs, de valójában szinte bárhol találkozhatunk velük.

Régi jótanács, hogy viseljünk hosszú, zárt ruházatot az erdőben. A hosszúnadrág szárán viszonylag könnyű észrevenni a felfelé meglepően gyorsan mászó kullancsot. Egy középiskolai tájfutáson több, mint húsz rovart szedtem le a ruhámról, míg a rövidnadrágban induló osztálytársam lábáról az orvos szedett le ugyanennyit – csipesszel. A legjobb, ha a kirándulós nap végén lehetőségünk van zuhanyozni, fürdeni.

Egyrészt ilyenkor megszabadulunk a ruhánktól, és az arra felkapaszkodott kullancsoktól, másrészt alaposan átnézhetjük magunkat, egymást. Személyes tapasztalataim szerint a különféle spray-k, krémek, tabletták nem sokat segítenek a megelőzésben, de valószínűleg érdemes velük kísérletezni. Magas fűben, erdőszéleken ne üljünk le a fűbe, ne feküdjünk le, és végképp ne szunyókáljunk ilyen helyeken!

Megfigyeléseim szerint Tolna megyében könnyű kullanccsal találkozni, már csak a vadgazdálkodás okán is. A lyme-kórt és kórokozóját a 70-es, 80-as években írták le először, tehát még mindig kevéssé ismert betegségről beszélünk. A tünetei rendkívül változatosak lehetnek, gyakran az idegrendszert is érintik. Ízületi gyulladások, arcidegbénulás is jelentkezhet, fáradékonyság, szívizomgyulladás és számos egyéb, gyakoribb betegségre utaló tünet megjelenhet. A legegyszerűbben vérmintából tudják kimutatni a kórokozó jelenlétét a szervezetben.

Röviden a következőket érdemes fejben tartanunk: az oltás csak az agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen véd, a lyme-kór ellen nem. Kullancsok ellen a legjobban a zárt ruházattal védekezhetünk, és azzal, ha nem ülünk le a magas fűben. Ha megcsípett a kullancs, egy csipesszel szedjük ki – mindegy, hogy beszakad-e a feje. (Ne próbálkozzunk az interneten olvasott furcsa praktikákkal.) Ha sávokban jelentkező („kokárdaszerű”) piros folt jelenik meg a csípés helyén, forduljunk orvoshoz. (Ez nem azonos a csípés okozta apró, helyi gyulladással, ami szinte minden esetben jelen van.)

Háziállataink ugyanúgy fogékonyak a kullancsok terjesztette betegségekre, ezért esetükben használjunk állatpatikában vásárolható riasztószereket (pl. cseppeket), szükség esetén forduljunk velük orvoshoz. Még egy fontos tudnivaló: ha régóta fennálló fáradékonysággal küszködünk, amit fejfájás, tarkókötöttség, fel-fellángoló idegrendszeri és ízületi problémák (bénulás, gyulladások, látászavarok), depresszió kísér, végeztessünk lyme-tesztet. Előfordul, hogy valaki évtizedekig küzd megmagyarázhatatlan tünetekkel, mire kiderül, mi is a valódi baja.

Végül pedig tegyük hozzá, hogy megfelelő felkészültséggel és ismeretek birtokában a természet nem legyőzendő ellenségünk, hanem élőhelyünk, végső soron pedig mi magunk is a természet részei vagyunk. Szeressük, tiszteljük magunkat, egymást és a minket körülvevő világot.

Schell Gergely
pszichológus
Read previous post:
Close