full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Gemenci Nagydíj: kilenc ország százhúsz kerékpárosa áll rajthoz

Gemenci Nagydíj: kilenc ország százhúsz kerékpárosa áll rajthoz

2015.05.20. Kilenc ország 120 kerékpárosának részvételével rendezik meg május utolsó hétvégéjén az Alisca Bau 41. Gemenci Nagydíjat Szekszárdon és környékén.

Az idén a hagyományoktól eltérően nem Pünkösd hétvégéjén, hanem május 30-án és 31-én lesz a hazánkban egyedülálló országúti kerékpáros verseny – kezdte a Takler Kúrián megtartott sajtótájékoztatót Steig Gábor szervező. Indoklásként elmondta, a Magyar Kerékpáros Szövetség a pünkösdi hétvégén versenyt szervezett, így kevesebb kerékpáros nevezett volna a Nagydíjra.

A támogatóknak és az induló csapatoknak köszönhetően színvonalas verseny várható. A biciklisták három kupáért indulhatnak a kétnapos versenyen. A Sygnus Kft. Kupa 123 km-es mezőnyversenyt és a 45 km-es háztömb körüli Alisca-Bau kritérium, Pálinkás Csaba Emlékversenyt szombaton rendezik meg. A Tarr Kft Kupa 132 km-es mezőnyversenyt vasárnap tartják.

A fiatalok és amatőrök részére a főversennyel párhuzamosan – a FIKESZ Kft. – jóvoltából kiegészítő futamsorozatok indulnak szombaton. Minden szakaszverseny után tombolasorsolás lesz, ahol összesen három hegyikerékpárt lehet nyerni. A gyermekek számára ingyenes versenyt szerveznek vasárnap – tudtuk meg Steig Gábortól.

Kilenc ország 120 versenyzője áll rajthoz szombaton és vasárnap. A kétnapos verseny össztávja közel 300 kilométer. A versenyzők Romániából, Ukrajnából, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, Horvátországból érkeznek. Ezek közül hat ország teljes csapattal vesz részt.

Rajtuk kívül a teljes magyar élmezőny rajthoz áll. A Nagydíjon mindkét szekszárdi kerékpáros klub biciklisei indulnak. A Gemenc Nagydíjért és a Tehetséges Kerékpárosokért Közhasznú Alapítvány által szervezett verseny összdíjazása egymillió forint – tájékoztatott Steig Csaba szervező.

A versenyt támogató helyi vállalkozások megmutatták, hogy a közös cél érdekében sikeresen össze tudnak fogni. A város is kötelességének érzi, hogy a nagy múltra visszatekintő Gemenci Nagydíj szervezését, lebonyolítását segítse – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Hozzátette: szeretné, ha a rendezvény és a hozzá kapcsolt kiegészítő programok a jövőben széles körben látogatott, valódi családi rendezvénnyé válnának.

Mint mondta, a 2020-ig szóló fejlesztési tervek között szerepel a sporttelep bővítése, ahol edzőtáborokat is tartanának. Ez pedig segíthet a helyi kerékpársport újbóli felélesztésében, megerősítésében.

A tehetségek megérdemlik a támogatást, a városiak pedig megérdemlik a színvonalas programokat – tudatta Korcsmár István, a versenyt támogató Alisca Bau Zrt. vezetője.

Programok

Május 30. (szombat)

Sygnus Kft Kupáért
10.45 óra: I. szakasz, 123 km-es mezőnyverseny – Szekszárd, Béla tér
13.30 óra: várható célba érkezés – Szekszárd, Béla tér

Útvonal: Szekszárd- Harc-Medina-Szedres-Jánosmajor-Kölesd-Medina (3kör)-Kölesd-Harc-Szekszárd
Részhajrá: 26 km; 55.5 km;85 km
Hegyihajrá: 40 km; 69.5 km; 99 km / mindhárom I. kategória

Alisca-Bau kritérium, Pálinkás Csaba Emlékverseny
20.15 óra: II. szakasz, 45 km-es háztömbkörüli mezőnyverseny – Szekszárd, Garay tér.
útvonal: a városban kijelölt 1.5 km-es körpályán
Részhajrá: 10., illetve 20. kör

Május 31. (vasárnap)

Tarr Kft Kupáért
13.00 óra: III. szakasz, 132 km-es mezőnyverseny – Szekszárd, Béla tér
Várható célba érkezés: 16.00 óra
Útvonal: Szekszárd-Várdomb-Alsónána-Bátaszék-Várdomb-Alsónána-Bátaszék-Alsónyék-Bátaszék (3×7,8 km / 3 kör)- Várdomb-Szekszárd (városon belül 7×5.4 km / 7 kör)
Részhajrá: 66.4 km; 74.2 km; 99.6 km; 115.8 km
Hegyihajrá: 25.4 km; 42.4 km / II. kategória 106.4 km; 117.2 km; 128 km / I. kategória

A verseny honlapja – kattintson!

Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close