full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Gólzáporos döntetlennel csoportelső Magyarország

Gólzáporos döntetlennel csoportelső Magyarország

2016.06.22. A magyar labdarúgó-válogatott 3-3-as döntetlent ért el Lyonban Portugália ellen, így öt pontjával csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe a franciaországi Európa-bajnokságon. Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese vasárnap Toulouse-ban az E csoport második helyezettjével, Belgiummal találkozik. Portugália három döntetlenjével harmadikként zárt, s így Horvátországgal csap össze a 16 között.

A magyarok Gera Zoltán gyönyörű lövésével a 19. percben szereztek vezetést. A ferencvárosi támadó 37 évesen és 61 naposan a magyar válogatott történetének legidősebb, az Eb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett az osztrák Ivica Vastic mögött. A portugálok Nani révén a 42. percben egyenlítettek. A második félidőben bő negyedóra alatt négy gól esett: Dzsudzsák Balázs duplájára mindkétszer Cristiano Ronaldo válaszolt.

A portugálok legnagyobb sztárja 17. Eb-meccsén lépett pályára, ezzel pedig – a francia Lilian Thuramot és a holland Edwin van der Sart megelőzve – egyedüli rekorderré vált, illetve elsőként négy kontinensviadalon is eredményes volt.

Magyarország a két csapat 11. meccsén negyedik döntetlenjét elérve is nyeretlen maradt Portugália ellen.

magyar-portugal-mtiGera Zoltán és a magyar szurkolók gólöröme. MTI Fotó: Illyés Tibor

Két év után először kaptak kettőnél több gólt a portugálok

Nem éppen öldöklő iramban kezdődött a találkozó, de ez érthető is, mivel 31 fokos hőségben játszottak a csapatok. Eleinte a portugálok futballoztak fölényben és mivel letámadásaik eredményesek voltak, nem sokat volt a labda a magyaroknál. Az ellenfél nem engedte azt sem, hogy Király a kirúgásokat a 16-os két oldalán felálló védőknek passzolja. Ugyanakkor az első komolyabb magyar támadás éppen egy hosszú kirúgás után ment végig a pályán, amely végül szöglettel zárult.

A portugálok ugyan meddő mezőnyfölényben játszottak, de egyáltalán nem találtak rést a magyar védelmen, ötlettelen volt a játékuk a 16-os előterében. Kizárólag Ronaldo szabadrúgásánál kellett komoly védést bemutatnia Királynak. Az újabb magyar szöglet után pedig Gera védhetetlenül lőtte ki a bal alsó sarkot.

Ez kissé megfogta a riválist, a magyarok hosszabb ideig meg tudták tartani a labdát, amit a közönség ollézással jutalmazott, Elek pedig akár meg is duplázhatta volna az előnyt. A játékrész végére fokozódott a portugál nyomás, amit előbb egy lesgól jelzett, majd egy szép Ronaldo-Nani összjáték már szabályos találattal zárult.

A folytatás azonnal Dzsudzsák szabadrúgásgóljával indult, ez pedig igazi nyíltsisakos küzdelmet idézett elő: a kitámadó portugálok sok területet hagytak a magyar kontráknak, így húsz percen belül rengeteg helyzet volt mindkét oldalon, amelyekből négy gól született igazságos eloszlásban. A portugálok két év után kaptak ismét kettőnél több gólt.

dzudzuDzsudzsák Balázs első gólja. MTI Fotó Illyés Tibor

A csapatok 3-3 után sem álltak le, egy újabb veszélyes és gyors magyar ellentámadás végén például Elek a jobb kapufát találta el. Az utolsó húsz percre viszont ismét fölénybe kerültek a portugálok, záporoztak a lövések és fejesek Király kapujára, különösen a góljai által felszabaduló Ronaldo volt elemében, de ő és társai is rendre célt tévesztettek, így a magyarok őrizték a bravúros eredményt az Eb eddigi egyik legjobb meccsén.

Az utolsó percekre már Portugália is visszavett, megelégedett a biztos továbbjutást érő döntetlennel, ugyanis egy esetleg bekapott újabb góllal kiesett volna, így Storck tanítványai kedvükre passzolgathattak hátul akár Királyt is játékba vonva, ezáltal a lefújásig már nem is változott az eredmény.

“Fantasztikus mérkőzés volt, a játékosok végig hittek magukban, még egy ilyen erős csapat ellen is. Szerencse is kellett az eredményhez, de ilyen a foci” – mondta az M4 Sportnak Bernd Storck. “A korábbi két mérkőzésen nyújtott teljesítményünkre még egy lapáttal rátettünk, még jobban tudtunk összpontosítani. Ez egy álom” – tette hozzá.

Bernd Storck szövetségi kapitány szóban megemelte a kalapját a magyar labdarúgó-válogatott előtt, amely 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen, ezzel veretlenül és csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe a franciaországi Európa-bajnokságon.

“A torna előrehaladtával egyre jobb és jobb teljesítményt nyújt a csapatunk. Csak elismerően tudok nyilatkozni a játékosaimról, akiknek gratulálok. Engem nem lepett meg a teljesítményük, tudtam, mire képesek” – mondta a német szakember, aki annak örült leginkább, hogy most már nemcsak a védekezést sikerült jól megszervezni, hanem a támadójátékot is. Storck a meccset elemezve úgy fogalmazott, a végén már érthetően nem akartak kockáztatni, és egy idő után Portugália is visszafogottabb volt a biztos továbbjutás birtokában.

Gólöröm a Garay téri szurkolói sátorban Szekszárdon. Fotó: Kadarka.net

“Ahogy a torna előtt mondtam, mind a 23 játékosom beszállhat, bárki bármikor bevethető” – mondta Storck annak kapcsán, hogy valamennyi sárga lapos játékosát kihagyta a kezdőcsapatból.

Újságírói kérdésre a szakember külön szót ejtett Gera Zoltánról. Elárulta: eleinte úgy tervezte, hogy pihenteti a játékost a kieséses szakaszra, de aztán a szerepeltetése mellett döntött, és Gera nem is okozott csalódást, sőt, 37 éves kora ellenére “rendkívül kivételes volt”, amit nyújtott.

A magyarok vasárnap 21 órától Toulouse-ban az E csoport második helyezettjével, azaz Belgiummal csapnak össze a nyolcaddöntőben.

A portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos úgy fogalmazott: szerencsések, hogy még versenyben vannak. “Kemény mérkőzés volt. Kidolgoztuk a helyzeteket, és ezúttal be is lőttük őket.”

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének programja:
Június 25., szombat:
——————-
Svájc-Lengyelország, Saint-Étienne 15.00
Wales – Észak-Írország, Párizs, Parc des Princes 18.00
Horvátország-Portugália, Lens 21.00

Június 26., vasárnap:
——————–
Franciaország-Írország, Lyon 15.00
Németország-Szlovákia, Lille 18.00
MAGYARORSZÁG-Belgium, Toulouse 21.00

Június 27., hétfő:
——————
Olaszország-Spanyolország, Párizs, Stade de France 18.00
Anglia-Izland, Nizza 21.00

A vezetőképen:  Dzsudzsák Balázs csapatkapitány (b4) és a magyar csapat tagjai örülnek a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország – POrtugália mérkőzés végén, a lyoni stadionban 2016. június 22-én. A találkozó 3-3-as döntetlennel ért véget. MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI