full screen background image
Keresés
2019 december 30 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Gripeneket riasztottak a paksi atomerőműhöz

Gripeneket riasztottak a paksi atomerőműhöz

2018.07.20. Két kisrepülőgép is berepült csütörtökön a paksi atomerőmű légtérébe, a történtek miatt két Gripen típusú vadászgépet is riasztottak.

Bejelentés érkezett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra csütörtökön 20 óra 8 perckor arról, hogy a Paksi Atomerőmű felett egy kisrepülőgép repül, amely vélhetően légtérsértést követ el. Ezzel egy időben egy másik kisrepülőgép Kalocsa térségében is megszegte a légiközlekedés védelmét és biztonságát szolgáló szabályokat – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az azonnali intézkedések során megállapítást nyert, hogy a kisrepülőgépek a kisapostagi repülőtéren szálltak fel, és oda is tértek vissza. A pilótákat, valamint az utasokat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai igazoltatták. Az ellenőrzés során a járőrök megállapították, hogy a kisrepülőgépek hatósági engedéllyel szúnyogirtást végeztek.

Az ügyben a Paksi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya légiközlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt indít eljárást.

Az MTI információi szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken arról tájékoztatott, hogy a két kisrepülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit.

A HM közleménye szerint az atomerőmű munkatársai csütörtök este értesítették a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központját, mivel az atomerőmű körzetében lévő tiltott légtérben kisrepülőgépeket észleltek. A honvédségi központ ezért riasztotta légvédelmi készenléti szolgálatát.

A vadászgépek a tiltott légtér megsértése nélkül azonosították a két AN-2 típusú kisrepülőgépet, amelyek Dunaújvárosban szálltak fel, majd oda érkeztek vissza. Leszállásuk után a rendőrsök “intézkedés alá vonták őket”, a Gripenek pedig visszatértek a kecskeméti bázisra – közölte a HM.

Kadarka.net/MTI

 


gripen repülés repülőgépek


Read previous post:
Megsérült egy kerékpáros Őcsényben

2018.07.20....

Változékony időjárásra számíthat a hétvégén

2018.07.20....

Close