full screen background image
Keresés
2018 december 11 - kedd
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Az ártatlanul elhurcoltakra emlékeztet a felavatott emléktábla

Az ártatlanul elhurcoltakra emlékeztet a felavatott emléktábla

2016.11.26. Felavatták szovjet munkatáborokba hurcoltak emléktábláját péntek délelőtt a szekszárdi vasútállomáson.

2018hirdetés

Szekszárd város a Szovjetunóba elhurcolt politikai foglyok emlékéve alkalmából kívánt méltó mementót állítani a tábla felavatásával. A tábla mindazokról szól, akik megélték az ’50-es éveket, mely mély fortélyos félelem árnyékában telt – fogalmazott Ács Rezső, Szekszárd polgármestere az avatón.

Mint emlékeztetett a vasútállomáson tizenkét napig állt egy emlékvonat, melyet több mint ezren kerestek fel. Volt, aki az emlékezés miatt kereste fel a lágerjáratot, míg mások azért látogatták meg, mert kevés információjuk volt az elhurcolásokról.

Most azokra emlékezünk, akik megélték ezt az időszakot, azokra akiket elgyalogoltattak Bajára, hogy bevagonírozzák és szovjet, vagy magyarországi munkatáborokba szállítsák – mondta el Ács Rezső.

A polgármester kiemelte, az utcáról vittek el ártatlanokat egy kis munkára, egy kis „malenkij robotra”, aztán évekre, vagy évtizedekre elszakították őket hazájuktól. Az elhurcoltak közül sokan sosem tértek haza. Kötelességünk és feladatunk, hogy erre az időszakra emlékezzünk és felhívjuk rá a fiatalok figyelmét – hangsúlyozta a polgármester.

Fotó: Kadarka.net

Hajtsunk minden évben fejet az áldozatok előtt – szólított fel. Hozzátette, a tábla azt jelzi, hogy Szekszárd nem felejtette el azt, ami történt. Zárásként elmondta, reméli, hogy az emléktábla segít fenntartani a figyelmet és, hogy sok fiatal látogatja majd meg.

Ezt követően Ács Rezső polgármester és Csillagné Szánthó Polixéna, a közgyűlés humán bizottságának elnöke megkoszorúzta a vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát. Az avatón verset szavalt Süle Viktória.

A tábla felavatását követően az újvárosi Prantner Györgyné kérdésünkre elmondta, hat éves lehetett, amikor édesanyja testvérének férjét elvitték. Mindössze egyetlen emlékkép és a hangulat, az érzés maradt meg benne arról, ami körülvette. Mint mondta, nagynénje sokáig várta vissza férjét, de Ő sosem tért haza. Semmit sem tudnak arról, hogy mi történt vele, nagynénje férjét a 70-es években nyilváníttatták holttá.

A gulágra visz a lágerjárat – kattintson!

A vezető képen Ács Rezső az emléktábla avatásán. Fotó: Kadarka.net


diktatúra megemlékezés
ElőzőAz elhurcoltak emléke előtt tisztelegtek KövetkezőAz év véradóbarát munkahelye lett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság


Read previous post:
Az év véradóbarát munkahelye lett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság

2016.11.26....

Előzetes letartóztatásba került három csaló Szekszárdon

2016.11.26....

Close