full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Erős földrengés következményeinek elhárítását gyakorolták Dombóváron

Erős földrengés következményeinek elhárítását gyakorolták Dombóváron

2018.03.03. Az elmúlt napok elméleti képzésére alapozva a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség területén két napos, összetett gyakorlatot tartottak március elsején és másodikán a HUNOR és HUSZÁR mentőszervezetek tagjai.

A szituációs gyakorlat szerint Hungária országban a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés következett be. A helyi hatóságok nemzetközi segítséget kértek, melyre a gyakorlaton résztvevők öt városi kutató és mentőszervezetet ajánlottak fel.

A gyakorlat során a mentőszervezetek új tagjainak képzeletbeli határátlépést kellett végrehajtaniuk, működtetniük egy indító-fogadó központot, egy helyszíni műveleti koordinációs központot, továbbá két feltételezett kárhelyszínt kellett felderíteniük és értékelniük. A korábbi napok elméleti felkészítői közül többen a határőröket, a helyi hatóságok képviselőit alakították. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetői és kijelölt munkatársai, valamint aktív első és második generációs HUNOR és HUSZÁR tagok segítették a gyakorlat eredményes végrehajtását.

A gyakorlat során a résztvevők olyan helyzetekbe kerültek, melyekkel éles bevetés, gyakorlatok, továbbá az újraminősítés során is találkozhatnak. A szituációs gyakorlat sikeres végrehajtásával a mentőszervezetek tagjelöltjei új ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak.

Emellett egy térinformatikai alkalmazás használatát gyakorolták a résztvevők, ami a városi kutató és mentő tevékenység során a kárhelyszínek beazonosítását segíti.

A gyakorlat zárásaként a mentőszervezetek szakmai vezetői a résztvevőkkel közösen értékelték a gyakorlatot.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Illusztráció: HUNOR Hivatásos Mentőszervezet
Read previous post:
Close