full screen background image
Keresés
2019 december 29 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Gyakorlat – tűz és közlekedési baleset egy időben

Gyakorlat – tűz és közlekedési baleset egy időben

2015.10.04. Teljes körű védelmi terv gyakorlatot hajtottak végre pénteken Szekszárdon, a megyeszékhely egyetlen felső küszöbértékű üzemében.

Az Alisca Agrárház egyik műtrágya raktárában tűz ütött ki, ami a mellette található műtrágya-lombtrágya raktárra is átterjedt, intenzív füstképződés közepette. Ráadásul az automata tűzjelző rendszer is meghibásodott. Az üzem a belső védelmi tervben foglaltakat léptette életbe, amíg a hivatásos szervek át nem vették a káreset felszámolását. Közben a raktár tetőszerkezete beszakadt, aminek következtében felgyorsult az égés és a füstfejlődés. Az égésből származó mérgező füstfelhő a közelben lévő Béke-lakótelep irányába terjedt.

A kialakult helyzet megfelelő kezelésére és a döntések meghozatalára a felszámolásban résztvevő szervezetek – a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és a népegészségügyi főosztály – operatív törzset alakítottak és életbe léptették a város külső védelmi tervét.

Elsőként a szekszárdi hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre, őket a bonyhádi, majd a paksi hivatásosok követték. A raktárban rekedt két férfit a tűzoltók kimentették és átadták a mentőszolgálat munkatársainak. A gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, és személyi sérülés sem történt. A mérgező füst terjedési irányának pontos meghatározásához a katasztrófavédelmi mobil labor szolgáltatta a mérési eredményeket, a munkálatokat pedig a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Mindeközben a mérgező füst terjedésének következtében a Damjanich utcában egy gyerekeket szállító busz egy személyautóval ütközött. A balesetben több gyerek megsérült, többük súlyosan, az ő kimentésük a beavatkozó tűzoltók és mentősök szoros együttműködését követeli meg.

A gyakorlat célja az volt, hogy a gyakorlatban részt vevő szervezetek kialakítsák és gyakorolják a leghatékonyabb intézkedési és együttműködési rendszert, amely biztosítja a veszélyhelyzet hatásainak csökkentését, a lakosság életének, egészségének megóvását.

A helyszínt a rendőrség biztosította, a sérülteket a rendészeti szakképzésben résztvevő diákok alakították, akik nyári gyakorlatukat a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen töltötték, az élethű sminkeket pedig a Vöröskereszt munkatársai készítették.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


ElőzőBogárnyék KövetkezőVöröshangyák


Read previous post:
Vöröshangyák

Bőséges a termésátlag a Szekszárdi Borvidéken

2015.10.04....

Close