full screen background image
Keresés
2022 január 16 - vasárnap
  • :
  • :

Gyakorlattal egybekötött előadást tartottak siketek és nagyothallók részére

Gyakorlattal egybekötött előadást tartottak siketek és nagyothallók részére

2017.02.14. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Tolna Megyei Tagszervezeténél tartott gyakorlattal egybekötött előadást a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

Kiefaber Gábor tű. alezredes kirendeltség-vezető a lakóépületek tűzvédelméről beszélt a szervezet tagjainak, figyelembe véve speciális helyzetüket. Az alezredes elmondta, hogy a tapasztalatok alapján az emberi tényező a tűzesetek jelentős hányadában döntő szerepet játszik. Az otthonokban keletkezett tüzek tipikus keletkezési okai a tűzhelyen felejtett étel túlhevülésére és meggyulladására, a felügyelet nélkül hagyott gyertyákra, valamint a dohányzásra vezethetők vissza.

A kirendeltség-vezető az ezen okok miatt bekövetkező tüzek megelőzésének lehetőségeire, a betartandó szabályokra hívta fel a figyelmet. Kiefaber Gábor arról is említést tett, hogy miért fontos a lépcsőházak, társasházi folyosók szabadon hagyása, majd kitért a szabadtéri tüzek megelőzésére is.

Olasz Tamás tű. százados tűzoltóparancsnok-helyettes arról beszélt, hogy ha mégis megtörténne a baj, akkor mik azok az alapvető információk, amikre a segélyhívó központban dolgozóknak feltétlenül szükségük van a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb segítség helyszínre riasztásához. Ezt követően azt is megtudhatták az előadás résztvevői, hogyan kell menekülni a füsttel telített helyiségből.

Az elméletet végül gyakorlat követte, ahol az előadások során hallottakat „élesben” is kipróbálhatták a résztvevők. A tűzoltók először füstgép segítségével befüstölték a helyiséget, amit az előzőleg ismertetettek alapján, meghatározott időn belül kellett elhagyni a tagszervezet tagjainak.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: Szekszárd KVK