full screen background image
Keresés
2021 október 20 - szerda
  • :
  • :

Gyalogos járőrként kezdte az új szekszárdi rendőrkapitány

Gyalogos járőrként kezdte az új szekszárdi rendőrkapitány

2020.03.01 Az 54 éves dr. Marcsek Sándor gyalogos járőrként kezdte pályafutását Bonyhádon. Végigjárta a ranglétrát és 33 év tapasztalattal lett a Szekszárdi Rendőrkapitányság új vezetője.

Ha jól tudom, családos ember és a zene a hobbija…

Feleségemmel, Angélával három gyermekünk van és Bonyhádon élünk. Vivien 29, Kristóf 26, Máté pedig 16 éves. Máté a pécsi zeneművészeti  szakközépiskolában tanul zongorázni, most első éves. Vivien a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatóságán dolgozik jogászként, Kristóf fiam pedig hivatásos rendőrként szolgál a készenléti rendőrségen, Pécsen. Nagyon szeretem a zenét, harmonikázni tanultam és ez a kedvenc hangszerem. Ha tehetem, akkor koncertekre járok.

Hogyan lett rendőr?

Eredeti szakmám szerint autószerelő vagyok. Miután 1984-ben leérettségiztem, az akkori szövőgyárban kezdtem el dolgozni autószerelőként Mázán. 1985-ben bevonultam katonának, határőr lettem. Már sorkatonai szolgálatom ideje alatt elhatároztam, hogy rendőr leszek, az uniformis mindig is tetszett, és egyébként is szeretem a rendet és a fegyelmet. Miután 1987-ben leszereltem visszatértem a szövőgyárba, ott már nem volt autószerelői munka, ezért a szövőszékeket javítottam, de ez nem volt éppen a leginkább kedvemre való.

1987. június 1-jén Bonyhádon kezdtem rendőri pályafutásom gyalogos járőrként, miután elvégeztem egy rövid oktatást. A felvételnél sokat számított, hogy volt érettségi vizsgám és vezetői engedélyem. A következő év januárjában kezdtem Szegeden a tiszthelyettesi iskolát, ami megadta az alapfokú rendőri végzettséget.

Tehát gyalogos járőrként kezdte…

Napi nyolc órán át jártam az utcákat, oldalamon a 4 kg-os URH rádióval. Akkoriban még kevesebb volt a gépkocsi, ha riasztást kaptunk, a gépkocsizó járőr felvette a gyalogos járőrt és úgy siettek az adott helyszínre. Gyalogos járőrként alkalmam volt folyamatosan beszélni az emberekkel, akik megszólítottak, elmondták problémáikat. Ennek során megtanultam, hogy az emberekkel való kommunikáció rendkívül fontos. Ma is úgy vélem, hogy a bűnügyi statisztikai adatok mellett rengeteget számít az emberek szubjektív biztonságérzete. Hiába jók a statisztikai mutatók, ha az emberek nem érzik magukat biztonságban.

Hogyan alakult további pályafutása Bonyhádon?

1992-től a bűnügyi területen dolgoztam nyomozóként és vizsgálóként 1995-ig, majd 1995-ben a közlekedésrendészeti alosztályt, 1999-től pedig a közlekedésrendészeti osztályt vezettem. Ezután az összevont közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztály vezetésével bíztak meg, majd röviddel azután kapitányságvezető-helyettes lettem. A Bonyhádi Rendőrkapitányság vezetésével 2006-ban bíztak meg, a következő év februárjában pedig kinevezésemet is megkaptam.

Közben tanulmányait is folytatta…

1989-ben elvégeztem a zászlósi képzést, majd elvégeztem a művelődésszervező szakot az akkori Kaposvári Főiskolán. Ezt követően megszereztem a felsőfokú rendőrszervező képesítést, de úgy éreztem, hogy tovább kell haladnom tanulmányaimban, és végül 1999-ben jogászként végeztem. Emellett megszereztem a közigazgatási, majd a rendészeti szakvizsgát, később pedig elvégeztem a rendészeti mestervezető képző tanfolyamot, ami a legmagasabb rendőrszakmai képzettség.

Eredményei alapján került a Szekszárdi  Rendőrkapitányság élére…

Én összesen 13 évig vezettem a Bonyhádi Rendőrkpaitányságot, de ma már egy személy legfeljebb 10 évig vezethet egy adott kapitányságot. Magyarországon a jelenleg hatályos rendelkezés szerint öt évre nevezik ki a rendőrkapitányokat. Ezt követően a mutatók alapján a megbízatást újabb öt évre adhatják ki. Egyazon személy tehát legfeljebb kétszer öt évig lehet kapitányságvezető egy adott kapitányságon. Ha a statisztikai mutatók ezt indokolják, akkor lehet előrébb lépni. A bonyhádi kapitányság felderítési eredményessége jó volt, emellett folyamatosan csökkent nemcsak a bűncselekmények, de a szabálysértések száma is. A kapitányságon 2010 óta a felére csökkent a bűncselekmények száma.

Miben lesz más a munkája Szekszárdon, mint Bonyhádon?

Alapvetően ugyanaz a feladatom, mint Bonyhádon. A különbség, hogy Szekszárdon a lakosság lélekszáma és a járműforgalom, de a kapitányság, a beosztottak létszáma is nagyobb. Emellett a megyeszékhelyen több a nagyrendezvény, melyek folyamán biztosítani kell a közrendet és amennyire lehet a közlekedés zavartalanságát. A rendezvények zavartalan lebonyolítása érdekében fontosnak tartom, hogy időben egyeztetéseket folytassak az érintettekkel, például az önkormányzattal, a polgármesterrel. Az önkormányzatokkal és polgármesterekkel egyébként is fontos a kapcsolattartás, hiszen a hivataltól kapott jelzések nagyban segítik a munkát. A képviselő-testület felé egyébiránt is beszámolási kötelezettségem van és nem szeretnék úgy a testület elé járulni, hogy az általuk már korábban jelzett problémák még mindig fennállnak. Emellett többek között a polgárőrséggel  való jó kapcsolatot is fontosnak tartom.

Vezetőként mit vár el beosztottjaitól?

Rendet és fegyelmet. Szeretem a jó hangulatot, de akit minden beosztott szeret, az rossz vezető. Örülnék, ha mindig csak dicsérnem kellene a beosztottakat, de ez nem így van. A fegyelmezésben a fokozatosság elvét vallom, először talán csak szóban figyelmeztetem az illetőt, de ha kell, akkor komolyabb „eszközökhöz” nyúlok. Amellett, hogy a rendőr jó szakember legyen, az is fontos számomra, hogy emberként milyen. Az empátia nagyon fontos.

Hosszú ideig dolgozott közlekedésrendészeti területen, a balesetek számának csökkentése kiemelten fontos az Ön számára…

A forgalomellenőrzés és az ebből következő bírságolás nem öncélú tevékenység, a polgárok biztonságát szolgálja. A biztonsági öv használata emberéleteket menthet. Lényeges a szigor az ittas vezetők kiszűrése terén is, hogy minél kevesebb legyen a sérült az utakon. Meghatározó volt számomra, amikor egy Nagymányokon nyaraló kislány életét vesztette kerékpározás közben egy közlekedési baleset során. Ezt követően indult el a Völgység Kupa rendezvénysorozat, melynek alkalmával igyekeznek a fiatalokat megtanítani a közlekedési szabályokra.

33 év pályafutás után mit gondol a rendőri hivatásról?

A mai napig sem bántam meg, hogy rendőr lettem, úgy vélem ez egy nagyon szép és fontos hivatás.

A képen:  dr. Marcsek Sándor r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Szekszárdi Rendőrkapitányság új vezetője. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close