full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Gyermekek rajzolták le, hogy mit jelent számukra magyarnak lenni

Gyermekek rajzolták le, hogy mit jelent számukra magyarnak lenni

2020.06.04. Az Örökségünk mozgalom egy videóval emlékezik meg a száz évvel ezelőtt született Trianoni döntésről, ami szétszakította az országot. Száz év, száz üzenet – ez a mottója annak az összeállításnak, amely paksi és kézdivásárhelyi gyerekek üzeneteiből, valamint Gyulai István Örökségünk című szerzeményéből áll.

Sok nemes, határokat átívelő kezdeményezés született a századik évfordulója alkalmából. Mi úgy gondoltuk, ugyanolyan visszafogottan emlékezünk, amilyen szerényen, csendben indult útjára az Örökségünk című dal, amiről még csak nem is sejtettük, hogy „meghódítja a világot” – áll a készítők (Vida Tünde, Babai István, Gyulai István Kövi Gergő) által portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Mint azt írták, az eredeti klip paksi bemutatóján, 2015 októberében, kézdivásárhelyi gyerekek is közreműködtek, így a paksiak mellett őket kértük arra, hogy rajzolják, fotózzák le, mit jelent számukra magyarnak lenni, magyarul beszélni.

A készítők köszönetet mondtak a segítségért a Paks II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak, pedagógusainak és Antóni Józsefné igazgatónak, valamint a Kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanítójuknak, Kelemen Évának, aki az Örökségünk mozgalom erdélyi nagykövete.
Read previous post:
Close