full screen background image
Keresés
2018 december 13 - csütörtök
  • :
  • :

Gyermekzsivaj, kígyózó sorok – megnyílt a Szekszárdi Advent

Gyermekzsivaj, kígyózó sorok – megnyílt a Szekszárdi Advent

2015.12.06. Gyermekzsivaj, kígyózó sorok az étel-, italárusoknál és a hófánk pályánál – hivatalosan is kezdetét vette vasárnap délután a Szekszárdi Advent a Béla király téren.

2018hirdetés

Óvodások sorakoztak fel kis lámpásokkal a kezükben a Béla király téren felállított színpadon. Az adventi rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján a Szekszárdi 1. sz. Óvoda Kindergarten több mint húsz ovisa adott ünnepi műsort. A kicsik karácsonyi verseket szavaltak és dalokat énekeltek. Közben természetesen végig önmaguk, vagyis gyerekek maradtak, amivel sok boldog pillanatot okoztak az őket figyelő szekszárdiaknak.

Érdeklődőkből pedig bőven akadt. A tér ugyan nem telt meg zsúfolásig, de a hivatalos megnyitó idején – öt óra körül – több százan lehettek.  Gyerekek, szülők és nagyszülők, sokan láthatóan az egész családdal együtt látogattak ki a programokkal tarkított adventi vásárba.

A város és a Babits Mihály Kulturális Központ legfőbb célja pedig éppen az volt, hogy a szekszárdi családok és gyermekek jól érezzék magukat – hangzott el Ács Rezső, Szekszárd polgármesterének megnyitó beszédében.  A városvezető elmondta, ilyen alkalomból ennyien még sosem gyűltek össze a Béla király téren. A polgármester szerint jó döntés volt, hogy az idén teljesen új koncepció  – melynek lényege, hogy az adventi vásárral egy helyszínen tartják az ünnepi programok javát –  alapján  rendezik meg az ünnepségsorozatot. Hozzátette, igyekeztek hangulatban a karácsonyhoz illő műsort összeállítani a háromhetes rendezvénysorozatra.

Kedves gesztus: pogácsával kínálták körbe a megnyitón megjelenteket

Ezt követően személyesen a Mikulás üdvözölte a gyerekeket. Miután a gyerekek mindkét kérdésére – miszerint jók voltak-e és, szeretnének-e karácsonyi ajándékot – igennel feleltek, apró ajándékot osztott szét köztük. A hivatalos megnyitó részeként ezután felgyúltak a fények Szekszárd karácsonyfáján.

Télen ennyi embert városi rendezvényen még tényleg nem láttunk. Ráadásul jól érezhetően vidám hangulat uralkodott. A Béla király tér alatt valamivel, a Garay téren startoló 60 méter hosszú hófánk pályánál sokan vártak arra,  hogy lecsúszhassanak.  Ez talán annak is köszönhető volt, hogy a megnyitó napján ingyen ki lehetett próbálni a pályát.

szarvas-advent-szekszard-kiss-albertGyerekek a kivilágított rénszarvassal és hóemberrel az adventi vásárban. Fotó: Kiss Albert

A Szekszárdi Advent valóban szemmel láthatóan nagy örömet okozott a gyermekeknek. A szalmából készült labirintus bár elsőként úgy festett, mintha a Minótaurusz dúlta volna szét, állapota valójában csak a gyerekek önfeledt szórakozásának ékes bizonysága volt. A labirintus ugyan elvesztette eredeti célját, és szalmadobálóvá változott, de küldetését, a gyerekek szórakoztatását így még jobban beteljesítette. Ezen megfigyelésünk egyébként a mellettünk álló szülőktől elcsípett szófoszlányok alapján is igazolást nyert. A  gyerekeket a hófánk pálya és a labirintus – új funkciója szerint szalmadobáló – mellett egyébként több játék, például egy  fa körhinta is várja a téren.

Az étel- és italárusoknál is sor kígyózott, amikor ott jártunk, sokan vártak hot-dogra, forralt borra és hamburgerre. A kürtős kalácsosnál 10-15 főből álló sort kellett kivárnia annak, aki szeretett volna hozzájutni a magyar különlegességhez, melyet a héten emelt a Magyar Értéktár Bizottság a hungarikumok sorába.

Szívesen fényképezkedtek a családok a kivilágított rénszarvassal és hóemberrel

Mint azt korábban megírtuk, az adventi vásár december 4. és 23. között, minden nap délelőtt tíz és este hét óra között tart nyitva a Béla király téren. Összesen huszonöt – köztük tíz kézműves – árus kínálja termékeit.  A Szekszárdi Advent rendezvénysorozat alkalmával koncertet ad majd többek között a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó, valamint fellép Péter Srámek, és a szekszárdi származású Vágó Bernadett is. A részles programleírásért kattintson!

A városi programokkal párhuzamosan tartja „Élő szeretetet embertársainknak” elnevezésű rendezvénysorozatát a Mentálhigiénés Műhely december 6. és 20. között minden nap 17 órától, ugyancsak a Béla király téren. Az előző évek gyakorlatával ellentétben nemcsak hétvégén, de hét közben is lesznek programok. A nagyszabású rendezvénysorozat több mint harminc zenés, táncos, illetve irodalmi produkciót vonultat fel mintegy félezer fellépővel. A részletes programleírásért kattintson!

A felső képen önfeledt gyermekek a szalmalabirintusból lett szalmadobálóban vasárnap délután. Fotó: Kiss Albert 
Read previous post:
Close