full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Halálos buszos gázolás: műszaki szakértő meghallgatásával folytatódik a tárgyalás

Halálos buszos gázolás: műszaki szakértő meghallgatásával folytatódik a tárgyalás

2019.10.23. A Szekszárdi Törvényszék másodfokon szerdán nyilvános ülést tartott a 2017. szeptember 28-án Dombóváron történt halálos kimenetelű buszos gázolás ügyében. Az eljárás nem fejeződött be, mert a másodfokú bíróság további bizonyítást rendelt el, ezért az ügyet tárgyalásra tűzte ki, amelyen műszaki szakértőt fog meghallgatni a baleset körülményeinek pontosítása érdekében.

Az ügyben 2019. március 18-án hozott első fokú ítéletet a Dombóvári Járásbíróság, melyben a vádlottat bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, ezért 1 év 10 hónap végrehajtandó fogházbüntetésre és a közúti járművezetéstől 3 évi eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a szabadságvesztés 2/3 részének letöltését követő napon bocsátható feltételesen szabadságra.

Az ítélet szerint a vádlott a baleset idején egy személyszállítással foglalkozó, gazdasági társaság alkalmazásában állt buszsofőrként. 2017. szeptember 28-án 9 óra 15 perckor a vádlott egy Neoplan típusú autóbusszal várakozott Dombóváron a Hunyadi téri buszpályaudvar egyik autóbuszöblében, amikor észlelte, hogy a pályaudvarra érkezett egy kollégája által vezetett menetrend szerinti járat is, ezért, hogy helyet biztosítson az autóbuszöbölben a mögötte lévő másik busznak, előrébb akart állni, melynek során nyitott első ajtó mellett gázt adva elindult, de a busz motorja felbőgött és hirtelen felugratott az autóbusz öböl melletti magasított útpadkára, ahol mintegy 20-30 km/h sebességgel maga alá gyűrte az ott várakozó gyalogos sértettet, aki a helyszínen életét vesztette. A busz még egy hirdetőtáblát és egy virágtartót is feldöntött, majd lelassult és megállt.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője nyújtott be fellebbezést felmentés iránt, a busz műszaki hibájára hivatkozva.

Forrás: dr. Kovács Ildikó – Szekszárdi Törvényszék. Fotó: TMRFK




Read previous post:
Close