full screen background image
Keresés
2021 június 15 - kedd
  • :
  • :

Halmosi József – a hagyományos borkészítés nemzetközi diadala

Halmosi József – a hagyományos borkészítés nemzetközi diadala

2015.06.02. Halmosi József szekszárdi szőlő- és borosgazda idén indult először külföldi borversenyen. Rögtön nyert is egy aranyat Bordeauxban, aztán nem sokkal később egy másikat Csehországban.

Mint azt áprilisban megírtuk, a Halmosi Pincészet 2009-es Merlot Négykezes Válogatását aranyéremmel díjazták a franciaországi Challenge International du Vin borversenyen Bordeauxban. Májusban „Szekszárdi Cabernet Franc 2008” bora lett aranyérmes a csehországi Grand Prix Vinex borversenyen, ahol két ezüstérmet is szerzett. Ráadásként a „Szekszárdi Cabernet Franc 2009” nem sokkal később bekerült a Pannon borrégió TOP 25 válogatásába.

Halmosi József a szekszárdi borvidéki és különböző hazai borversenyeken korábban is megmérette már magát, borait több alkalommal díjazták aranyéremmel. Külföldi borversenyen viszont az idén indult először.

– Korábbi években a versenyekre nevezés idején az arra kiszemelt tétel még nem volt palackérett, vagy már éppen kifutóban volt, de ezúttal másként alakult – mondta el a Kadarka.net-nek Halmosi József szőlő- és borosgazda, aki három hektár területet művel. Szőlő- és borosgazda vagyok, aki minden pillanatban és minden
munkafázisban tevőlegesen, saját kezűleg a dolog gazdájaként ténykedik- hangsúlyozza.

– Bár a hozzám közelállók biztattak, egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy éppen egy Merlot-tal nevezzek a Challange International du vin-re a franciaországi Bordeauxba, ami ennek a fajtának a hazája. Aztán a nevezés előtti napon családi körben újrakóstoltuk és eldöntöttem, hogy belevágok. Nagyon örültem, amikor áprilisban megérkezett a hír, hogy a 2009-es Merlot Négykezes Válogatás aranyérmet nyert ezen a rangos nemzetközi borversenyen. Ráadásul ez volt az egyetlen bor, amit beneveztem – mesélte boldogan a borosgazda.

– Nem sokkal később a csehországi Grand Prix Vinex-en is nyertem egy aranyérmet és két ezüstérmet. A rengeteg munka után azért csak jól esik az elismerés. Koránt sem vágyom a dicsőségre, de az ilyen díjak megerősítenek abban, hogy jó úton járok, amikor a hagyományokhoz ragaszkodva termelem a szőlőt és segítem megszületni boraimat – mondja Halmosi József, aki azért nem bővíti termőterületét, mert akkor a személyességet a kényszer váltaná fel.
– A gazda keze nyoma legyen felismerhető a boron, boraimnak legyen „Halmosi” karakterük – véli a borosgazda, aki némi túlzással minden tőkéjét ismeri.

– A „négykezes” elnevezés, mely a válogatás (prémium) sorozatunkat jelöli, saját ötletelés alapján született. Szerény zenei ismereteim ellenére is tudtam, hogy négykezes zongoraművet előadni komoly feladat, miként kihívás az is, hogy a mai világban az ember a saját fiával – a szükséges egyetértésben – közösen végezzen bármilyen tevékenységet. A négykezes mű eljátszásában, vagyis a díjnyertes borok mellett „bábáskodott” fiam, Áron, aki jelenleg a Balaton mellett, Szent György-hegyen borászkodik feleségével. Tehát a négy kéz már megvolt. A tartalom pedig a hagyományokra épülő, azokat továbbvivő, nagy odaadással és szeretettel végzett munka gyümölcse – árulta el kérdésünkre.

Miután megkóstoltuk a bordeauxi díjnyertes Merlotját úgy véljük, hogy már csak azért is illik rá a név, mert nem kettő, hanem mindjárt négy kézzel kapkodnak majd utána a vevők. Íze egyedi, bársonyosan kedves, érezni rajta, hogy készítője szinte együtt él a szőlővel.

– A csúcskategóriát jelentő négykezes válogatás-sorozat tagjai: Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc és Bikavér. A szőlő termesztésénél különösebb hozamkorlátozást nem alkalmazunk, de több menetben szüretelünk. Először a termés kétharmadát szüreteljük le, majd a fennhagyott egyharmad részt, mely a legszebb fürtökből áll, tovább érik, és képezi a válogatás tételek alapját – mondja a gazda, aki a hosszú ideig tartó fahordós érlelés híve.

– Igyekszem a boraimat minél tovább hordóban érlelni. Sokan mondják, hogy ez felesleges és nagyon költséges, de én ebben hiszek. Én akár 4-5 évig fahordóban tartom a válogatásokat. Ezzel kapcsolatosan is pozitív visszajelzés a nemrég elnyert két aranyérem.

– A mai modern ember kiszakadt a természet rendjéből, én talán ösztönösen, talán felismerve a bajt, tudatosan igyekszek visszailleszkedni oda. Arra törekszem, hogy úgy termesszek szőlőt, úgy szülessenek meg boraim, hogy elfogadjam segítségül mindazon lehetőségeket, amiket a természet kínál, és nem cserélem fel „mű” dolgokkal. A
kézművesség, a hagyománykövetés nálam nem egy divatirányzat követése, hanem soha el nem vágott, mélyen gyökerező családi tradíciókra épül.

– Ilyenformán is szerencsés embernek mondhatom magamat, hiszen testvéreimmel együtt szüleinktől, nagyszüleinktől kisgyerekként megkaptuk azt a mintát, mely ember-, természet-, és munkaszeretetünket kialakította.
Hat-hét évesen már feladatokat kaptunk a szőlőben és a ház körüli munkákban.Tavasszal kihordtuk a venyigét, nyáron gyomláltunk, kötöztünk a szőlőben. Ám többet is elvégeztünk annál, mint elvártak, törekedtünk arra, hogy munkánk eredménye ne csak jó legyen, hanem szép is. A tőkékről kérés nélkül leszedtem az előbújó vadhajtásokat, egyszerűen azért mert zavartak – emlékezett vissza Halmosi József, aki így első kézből szerzett tapasztalatokat a hagyományos szőlőművelés mikéntjéről.

A természet által felkínált lehetőségekből néhány: a szőlő metszését csak tavasszal a nedvkeringés megindulását követően, lehetőleg újhold holdfázisban végzem, az utolsó negyedben nem metszek. Így a vágott sebfelületeken kis eséllyel juthatnak be a fertőzések, ezáltal jó hajtásnövekedés várható. A talajműveléssel, különösen
az őszi szántással, a talajt érő holdhatásokat fokozhatom. A nyári talajműveléssel a gyommentesség fenntartásán túl, a talajnedvesség megőrzése is biztosított.

A szőlő feldolgozásánál az erjedés a pincére jellemző „vadélesztőkkel” spontán megindul és megtörténik, az almasavbontás még a kádon, héjon lezajlik. A hosszabb héjon tartás eredményeként a kádról tiszta,tükrös bor kerül a hordókba.A hosszú fahordós érlelés nyomán a bor stabillá válik, palackozás előtt derítenem sem kell.
Persze napestig lehetne sorolni a példákat, melyekkel bárki élhet és olyan bort tehet az asztalra, ami éltető, jókedvre derítő örömforrás.

– A vevőim nagy részét pedig személyesen ismerem és szolgálom ki. Nem csak a helyieket. A kereskedőknek sokszor magam szállítom a bort Budapestre, vagy éppen Nyíregyházára, mert számomra fontos a személyes kapcsolat. A borversenyeken elnyert aranyérmeknél is többet jelent az elégedett vásárló mosolya – árulta el láthatóan mély meggyőződéssel.

– A szeretettel és odaadással végzett munka végül mindig meghozza gyümölcsét – emelte ki zárásként a szőlő- és borosgazda.

Aki pedig kóstolta kiváló borait, az nem is kételkedhet ebben. Hiszen honnan máshonnan eredhetne az a megfoghatatlan bársonyosság és kedvesség, ami Halmosi József borait az utolsó cseppig jellemzi.

A Halmosi Pincészet idei díjai közül

Challenge International du Vin

Aranyérem
Merlot Négykezes Válogatás 2009

Grand Prix Vinex

Aranyérem
Szekszárdi Cabernet franc 2008

Ezüstérem
Szekszárdi Kékfrankos 2008
Szekszárdi Óvörös Házasítás 2011

Pannon Borrégió TOP-25

Halmosi Pincészet Szekszárdi Cabernet Franc 2009

Szekszárdi Borvidéki Borverseny 2015

Aranyérem
Kadarka négykezes válogatás 2012

A Halmosi Pincészet adatlapja – kattintson!