full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Hamarosan az új vízbázis szolgáltatja az ivóvizet Szekszárdnak

Hamarosan az új vízbázis szolgáltatja az ivóvizet Szekszárdnak

2015.11.05. Elkezdődött az 5,2 milliárd forintos beruházással kiépített új szekszárdi ivóvízbázis műszaki átadása – közölte a tolnai megyeszékhely polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP) elmondta: a kivitelező Duna Aszfalt Kft. október 22-én fejezte be a munkát, a műszaki átadás november közepén zárul le. Ezt követően az új vízbázisról kapják a szekszárdiak az ivóvizet – tette hozzá.

A beruházásra azért volt szükség, mert a jelenlegi ivóvízkutakat diklóretilén-szennyeződés fenyegeti. A most záruló európai uniós projekt keretében a faddi Duna-parton nyolc parti szűrésű kutat fúrtak, 19 kilométernyi távvezetéket fektettek le, Bogyiszlón új szennyvíztisztító épült, és a szekszárdi tisztítóművet is felújították.

A polgármester tájékoztatása szerint az ellátás biztonsága érdekében megkettőzték a vezetékeket, és az ózontechnológiával működő tisztító berendezésekből is kettőt állítottak üzembe. Az új létesítmény napi 7-10 ezer köbméteres kapacitással működik majd – jegyezte meg. Kérdésre válaszolva elmondta: az eredeti ütemterv szerint korábban fejeződött volna be a kivitelezés, a nyári hőségnapokon azonban az üzemeltető kérésére lassítani kellett a munkát.

A Duna-parti kutak a most üzemelő Sió-parti vízbázist váltják ki, amelyet becslések szerint öt éven belül érhet el a talajban lévő diklór-etilén. A szennyeződést 1993-ban a már lezárt, lőtéri vízbázis területén tárták fel. A káros anyag a korábban ott működött ipari üzemek tevékenysége következtében kerülhetett a talajba.

MTI

A képen Ács Rezső (jobbról), mellette Szűcs Tamás, a Duna Aszfalt Kft. munkatársa Fotó: Kiss Albert