full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Hamarosan pénzeső szakad Szekszárdra

Hamarosan pénzeső szakad Szekszárdra

2015.05.12. Akár ezer új munkahely is létre jöhet, jelentős turisztikai és egyéb fejlesztések valósulhatnak meg az Integrált Területi Programban (ITP) 2020-ig Szekszárdon.

Az ITP keretében mintegy 6,9 milliárd forint fejlesztési pénz érkezhet a megyeszékhelyre az elkövetkező 5 évben. A keretösszeg tervezett felhasználásról tartott sajtótájékoztatót kedden Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

A legnagyobb összeget, 2 milliárd 50 millió forintot gazdaságfejlesztésre szánja az önkormányzat. Ezen belül is kiemelten kezelik az új munkahelyek teremtését – tudatta Ács Rezső. Ennek érdekében az ipari parkot 300 millió, az inkubátorházat 400 millió forint értékben bővíthetik. Az Aranytó utca fejlesztésére 750 milliót, a vásártér fejlesztésére 150 milliót szánnak.

A gazdaságélénkítő és népesség megtartó projektben 1,28 milliárd forintból folytatnák a városközpont rehabilitációját. Az összegből a Bezerédj tömb belsejének feltárását és a központhoz való integrálását célozzák meg. Komoly gondot jelent, hogy a népszerű rendezvényeken, főként a Szüreti Napokon a nemrég felújított Béla király téren már-már kevés a hely a sok vendégnek. A Bezerédj tömbbelső állapota egyébként is leromlott, új arculatot kell adni a területnek, ezért fontos az átalakítása – hangsúlyozta a polgármester.

Az önkormányzati épületek energiahatékonyságának javítását célzó keretösszeg mintegy 1,1 milliárd forint. A pénzből csaknem 600 millió forintot az ötös, 500 millió forintot pedig a négyes iskola átfogó energetikai korszerűsítésére költenek. A pénzből megoldható az épületek teljes szigetelése és azok fűtési rendszerének teljes megújítása.

A fenntartható városi közlekedés fejlesztésére 610 millió forintot nevesítettek az ITP terhére. Ezen belül 300 millió forint juthat az északi városrész már meglévő városi kerékpárút-hálózathoz történő csatolására. A Sióhoz vezető bicikliút további 110 millióból épülhet meg. Az önkormányzat célkitűzése, hogy Szekszárd észak-déli, és kelet-nyugati irányban is átjárható legyen kerékpárral. Továbbá, hogy a Sió és Gemenc is elérhető legyen bicikliúton.

A családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztésére 530 millió forint juthat. Ebből bővíthetik a városi bölcsődei és az óvódai férőhelyek számát. A fejlesztés célja, hogy a fiatalok a gyermekvállalás után – amennyiben úgy kívánják – a lehető legkorábban visszatérhessenek dolgozni.

Ács Rezső polgármester és dr. Haag Éva alpolgármester

A városi közszolgáltatások fejlesztésén belül az egészségügy kapott kiemelt szerepet. Egy új ügyeleti központ kialakítását tervezik, ami 200 millió forintból jöhet létre. A meglévő orvosi rendelők fejlesztésére 120 milliót, új rendelők építésére 50 millió forintot szánnak.

A leromlott városi területek rehabilitációjára 160 millió forint állhat rendelkezésre. Ács Rezső polgármester elmondta, szerettek volna nagyobb összeget irányozni erre a célra, mert ez nem lesz elég. Majd hozzátette: más források, például a Modern Városok Programsorozat forrásaival kiegészítve viszont látványos lehet a változás.

Foglalkozásfejlesztésre 570 millió, a leszakadó rétegek munkába vonására 200 millió forint jut a mintegy 6,9 milliárd forint összegű ITP-ből.

A polgármester kiemelte, Szekszárd város és a megyei önkormányzat területfejlesztési tervei szorosan illeszkednek egymáshoz. A kerékpárutak bővítése és az élelmiszeripar fejlesztése közös cél. Utóbbival kapcsolatban elmondta, a város a katalizátor szerepét igyekszik betölteni. A megfelelő infrastruktúra, a szükséges munkaerő és a helyi előállítású alapanyagok biztosításával kívánnak csábító környezetet kínálni a befektetőknek. Oroszországból és az unióból is voltak már érdeklődők.

Ugyan a városban 2300 regisztrált állástalan van, – ami 7 százalékos munkanélküliséget jelent – félő, hogy nagy részüket már nem lehet visszaterelni a munka világába. A munkanélküliek majd’ fele legfeljebb 8 osztályt végezett. Többségük évek óta hiába keres állást. Az autóipari beszállító cégek viszont többször panaszkodtak munkaerőhiányra. Van olyan gyártó, ahova buszokkal szállítják a dolgozókat Székesfehérvárról Szekszárdra. A közeljövőben pedig várhatóan létrejön a Samsonite saját beruházása is, aminek köszönhetően újabb 300 munkahely jöhet létre.

Fura helyzet, de egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány. A megfelelő munkaerő biztosítása érdekében ötletként felmerült, hogy a volt Húsipar épületét munkásszállóvá alakítják – monda el.

A tervezett szekszárdi szállodával és a szintén tervezett idősek otthonával kapcsolatban is hasonló a helyzet, mint az élelmiszeripari fejlesztéssel. A város ezeknek az esetében sem feltétlenül kíván beruházóként, vagy üzemeltetőként részt vállalni. Sőt, mint azt a polgármester elmondta, a szálloda létrehozását és működtetését turisztikai, szállodaipari befektetőkre és szakemberekre kell bízni. Az emelt szintű idősek otthona működtetését pedig szintén jobb az ezzel foglalkozó tapasztalt szakemberekre hagyni. Így ezekhez is keresik a megfelelő befektetőket.
A polgármester szerint a következő két évben mintegy négyszáz, 2020-ig bezárólag pedig összesen akár ezer új munkahely is létrejöhet Szekszárdon.

Az ITP keretösszeg felhasználáshoz kötődő pályázatokat várhatóan szeptemberben és októberben írják ki.

Szekszárd Megyei Jogú Város Integrált Területi Programja – kattintson!
Read previous post:
Close