full screen background image
Keresés
2019 március 14 - csütörtök
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Handó Tünde Szekszárdon: a magyar bíróságok élen járnak a digitalizációban

Handó Tünde Szekszárdon: a magyar bíróságok élen járnak a digitalizációban

2018.11.07. A magyar bírósági szervezet az európai unió országai között élen jár a digitalizáció terén – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerdán a Szekszárdi Törvényszéken.

Handó Tünde a legújabb bírósági digitális fejlesztéseket bemutató rendezvénysorozat első állomásán az Európai Tanács és az Európai Bizottság felmérésére utalva hozzátette: az igazságügyi eredménytábla szerint a magyar bíróságok az unió 28 tagállamát tekintve az első három között vannak a digitalizációban. Ez jó eredmény, különösen annak fényében, hogy az elektronikus eljárás 2011-ben még csak a cégbíróságokon működött, ma már szinte minden ügyszakban megvan rá a lehetőség – jegyezte meg.

Az OBH elnöke a fejlesztések közül kiemelte a Digitális bíróság elnevezésű projektet, illetve a Via video programot, amely a távmeghallgatást teszi lehetővé a bíróságok számára.

Csullag Józsefné, a Szekszárdi Törvényszék elnöke ismertette: a két és fél milliárd forint értékű Digitális bíróság projekt lehetővé teszi a bírósági iratokhoz, határozatokhoz és a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb hozzáférést. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, online is hozzáférhetnek folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz.

A Széchenyi 2020 program támogatásával, 2019 júniusában záruló fejlesztéseknek köszönhetően létrejön az úgynevezett e-akta, amely a bírósági iratok digitalizált változatát tartalmazza majd, és hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár is elérhető lesz a bíróságok honlapján.

A Szekszárdi Törvényszék digitális nyílt napján bemutatták a beszédfelismerő szoftver alkalmazását, a távmeghallgatási rendszer előnyeit, és az ügyfélcentrumok működését.

Fotó: Kadarka.net

MTI


Csullag Józsefné digitalizáció Handó Tünde OBH
ElőzőAszódi: a Duna minimális vízhozamánál és vízállásánál is hűteni lehet a paksi atomerőművet KövetkezőAz „egészség jegyében” versenyeztek a diákok Szekszárdon


Read previous post:
Az „egészség jegyében” versenyeztek a diákok Szekszárdon

2018.11.07....

Brazil küldöttséget fogadott a Tolna Megyei Önkormányzat

2018.11.07....

Close