full screen background image
Keresés
2021 szeptember 19 - vasárnap
  • :
  • :

Hangszert a kézbe – Szekszárdra látogat az egyedülálló program

Hangszert a kézbe – Szekszárdra látogat az egyedülálló program

2018.04.04. Szekszárdra látogat a  hazánkban egyedülálló Hangszert a kézbe elnevezésű program, melyet április 24. és 28. között rendeznek meg a Babits Mihály Kulturális Központban. Az ingyenes program, melynek révén számtalan hangszert próbálhatnak ki a gyermekek és az érdeklődők, a zenélés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

Április 24. és 28. között a Babits Mihály Kulturális Központ ad otthont a Hangszert a kézbe című ingyenes zenei kiállításnak – mondta el Zsikó Zoltán a központ ügyvezető igazgatója a programról szóló szerda délelőtti sajtótájékoztatón. Kiemelte, az egyedülálló program lehetőséget teremt a gyermekeknek, hogy kézbe vegyék és kipróbálják a hangszereket, mely által tudást, illetve élményt szerezhetnek.

Zsikó Zoltán – aki maga is népdalénekes – hozzátette, muzsikusként is fontosnak tartja, hogy a gyermekeknek minél több lehetősége legyen a hangszerek kipróbálására. Ugyancsak tudatta, Szekszárd szerencsés, hogy olyan kulturális központtal rendelkezik, mely mérete, kialakítása révén képes befogadni ezt a rendezvényt.

Fotó: Balogh Marcell

A Hangszert a kézbe program tavaly februárban indult, a páratlan zenei kiállítást eddig tizenhat megyeszékhelyen összesen mintegy 47 ezer ember kereste fel. A 350 négyzetméteren elterülő interaktív kiállításon a klasszikus, a népzenei és a könnyűzenei hangszerek, illetve eszközök kipróbálására nyílik lehetőség teljesen ingyen – tájékoztatott Andrásik Rémo, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára. Hozzáfűzte, egyszerre akár száznegyven érdeklődő is zenélhet majd.

Emellett rendhagyó énekórákat is tartanak majd. Ezek egy része interaktív lesz, a zeneírásba, dalszerzésbe is bevonják a gyermekeket, illetve minden érdeklődőt. Magas szintű előadásokat is tartanak, melyeken a különféle hangszercsoportokat mutatják be. Tapasztalati nyomán elárulta, a gyermekek csillogó szemmel várják, hogy kipróbálhassák a hangszereket.

Fotó: Balogh Marcell

Andrásik Remo felhívta a figyelmet, Magyarország Európában hátulról – egyedül Bulgáriát megelőzve – a második ország abban a tekintetben, hogy hányan játszanak hangszeren. A magyar gyermekek többsége sajnos ma még arra sem képes, hogy egy mondatban megfogalmazza, miért szereti kedvenc előadójukat, együttesüket – tette hozzá.

A szomorú statisztikával kapcsolatban kiemelte, bizonyított, hogy azoknak a gyermekeknek, akik játszanak valamilyen hangszeren, vagy énekelnek, fejlődik a problémamegoldó képessége, egészségesebbek és a tanulás terén is jobban teljesítenek, nem csak a humán, de a reál tárgyak  területén is.  „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható” – idézte hangsúlyozva Kodály Zoltánt.

Fotó: Balogh Marcell

Ezen túlmenően, míg a gyermekek által is sokat használt okos eszközök, mint a mobiltelefon és a tablet elmagányosítják az embert, addig a zenélés, éneklés társas program, mely közösséget kovácsol – zárta le Andrásik Remo.

Gerzsei Péter, a szekszárdi tankerület igazgatója tudatta, a tankerülethez tartozó mintegy kilencezer gyermekből ezeregyszázan tanulnak zeneiskolában. Végezetül arról szólt, hogy örülnek a programnak, mert az jó célt szolgál és több iskolából is érdeklődtek már iránta.

A Hangszert a kézbe program részletes leírását itt találja – kattintson!

A vezetőképen: Andrásik Rémo (j), Zsikó Zoltán és Gerzsei Péter. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close