full screen background image
Keresés
2021 augusztus 3 - kedd
  • :
  • :

Harc alatt nemesednek a bikavérek

Harc alatt nemesednek a bikavérek

2015.05.14 Játékos kóstolón ízlelhették meg a legjobb egri és szekszárdi bikavéreket a BorEgyetem hallgatói szerdán. Az estnek három egri borász és két elismert lengyel szakújságíró is a vendége volt.

A „Szekszárd, a Bikavér hazája” címmel megtartott kóstolón öt egri és kilenc szekszárdi csúcsbikavér került a poharakba. Feszített tempó és fokozott kihívás várt tehát a hallgatóságra, de mint kiderült a borok magas minősége miatt ennél lejjebb nem lehetett alkudni a tételek számát. A csúcsborok pedig csúcslétszámban vonzották a műértő közönséget, mintegy százharminc vendég gyűlt össze a PTE éttermében. Szinte minden hely elkelt. A bikavéreket készítő borászok is szép számban megjelentek, három egri és hét szekszárdi borászatot képviselve.

Negyven százalék kékfrankos, a többi cabernet és syrah. Szeretünk nehéz, fajsúlyos bikavért készíteni (Lamport József főborász, Thummerer Pince)

A vakkóstolón kék ruhát húztak a palackokra, így a vendégek nem tudták, hogy éppen melyik bikavér került a pohárba. Még maguk a készítők is csak tippelhettek, ami aztán több kissé komikus helyzetet szült. Az est két házigazdája, Takler Ferenc és Heimann Zoltán izgalmas és interaktív játékra hívta a hallgatóságot. Minden egyes bor megkóstolása után arra kérték a vendégeket, tippeljék meg, hogy egri, vagy szekszárdi bikavért isznak-e. Arra is kíváncsiak voltak, hogy a kóstolt borokat gyümölcsösnek, csersavasnak, netán tanninosnak érzi-e a hallgatóság.

Az első tételnél még magabiztosan és nagy számban lendültek a kezek a magasba. A többség biztosra vette, hogy egrit isznak, de tévedtek, ugyanis Mészárosék bikavére került a poharakba. Így ment ez a második körben is, amikor Vida Péter borát tippelte egrinek a hallgatóság. Az egrit szekszárdinak, a szekszárdit egrinek gondolták, néha még maguk a borászok is.

A bikavér olyan mint egy zenemű, amit több muzsikus játszik, keresve az összhangot. A bikavér muzsika a léleknek (Vida Péter)

Több esetben teljesen megoszlottak a vélemények, de a hallgatóság végül valamivel magasabb arányban eltalálta a borok származási helyét. Bár erre a kilenc szekszárdi tétel miatt azért jóval nagyobb is volt az esély. Következtetésként tehát megállapítottuk, hogy a csúcsbikavérek esetében nehéz különbséget tenni.
Megjegyezzük, asztaltársaságunkban olyan is akadt, aki három esetben nemcsak azt találta el, hogy szekszárdit iszik, de azt is, hogy Vesztergombi, Takler vagy Eszterbauer került a poharába. A jelenlévő borászok pedig a gondolataikat is megosztották a bikavérről, miután borukat a vendégek megkóstolták.

2012-es bikavérünk kétharmada kadarka és kékfrankos, ízvilága tradicionálisan tanninos,  tölgyfahordós (Vesztergombi Ferenc)

Takler Ferenc felidézte az újkori kezdeteket. Mint mondta, a szekszárdiak nagyon örültek, hogy az óvörös házasítás megnevezés helyett elkezdhették használni a bikavér megnevezést. A névhasználat miatt „konkurenciaharc alakult ki, a harc pedig nemesít” – mondta. Hozzátette: a versenyhelyzet jót tett a piacnak, a borászoknak és persze emelte a borok minőségét. Ők maguk 2000-óta készítenek csúcs cuvéeket bikavér néven.Takler Ferenc

Kadarka, kékfrankos és bikavér – ezek jelentik a kitörési pontot Szekszárd számára a borpiacon – mondta el Heimann Zoltán. A szekszárdi bikavért amennyire lehet, le kell választani az újvilági, bordói borokról. Legyen szekszárdi fajtajellege, amit az említett kékfrankos, illetve kadarka adhat meg, és legyen savgerinces – hangsúlyozta.

Szekszárd város borának alapját 50 százalékban a kékfrankos adja, a többi merlot, kadarka és cabernet. Bikavéreinkkel eleganciára törekszünk (Sebestyén Csilla)

Az igazi minőségi borkészítés csak húszéves múltra tekint vissza Magyarországon, Egerben is ekkor határozták meg elsőként a bikavér minőségi követelményeit. Egerben három minőségi szinten készítenek bort bikavér néven – hívta fel a hallgatóság figyelmét ifjabb Lőrinc György borász, a St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat képviseletében. Az Egri Bikavér – a szekszárdihoz hasonlóan – meghatározott fajtákból készülhet. A St. Andrea és a legtöbb egri borászat ma már a kékfrankost tekinti a bikavér gerincének.Ifjabb Lőrincz György, St. Andrea Borászat

A különböző minőségi kategóriákhoz hozamkorlátozás tartozik. Ez hektáronként 100 hektoliter az Egri Bikavér, 60 hektoliter az Egri Bikavér Superior, 35 hektoliter az Egri Bikavér Grand Superior minőség esetében. A fiatal borász rámutatott, hogy az évről-évre megrendezett Szekszárd-Eger bikavér párbaj mostanra inkább bikavér barátsággá szelídült, majd Isten áldását kérte a borokra.

2009-es bikavérünk alapját rendhagyó módon blauburger adja. Íze tanninos és fa hangsúlyos (Vincze Béla)

Thomas Prange-Barczyński és Mariusz Kapczynski (középen)
Az estnek két lengyel különvendége is volt, Mariusz Kapczynski a Vinisfera bormagazin, illetve Thomas Prange-Barczyński, Lengyelország vezető bormagazinja, a WINO alapító-tulajdosa és főszerkesztője. Mindketten elismert szakújságírók, akiknek véleményére a minőségi borok fogyasztói világszerte adnak.
Mariusz Kapczynski elmondta, a szekszárdi borokat általában kevésbé, de a Dúzsi, Takler és Heimann borokat már ismerik. Hozzátette: örülne, ha Varsóban és Krakkóban is több szekszárdi és magyar borkóstoló lenne.

Thomas Prange-Barczyński arról számolt be, hogy a bikavért csúcsborként, de olcsó borként is ismerik Lengyelországban. Hiszen az Egri Borvidéket már felfedezték maguknak a lengyel borszeretők. A borguru úgy véli, hogy az alacsony minőséget képviselő, olcsó házasításokat egyáltalán nem volna szabad bikavér névvel illetni. Szekszárdra érve pedig úgy tapasztalták, igen magas a bikavérek minősége. A WINO csakis a magas minőségű bikavéreket szeretné promotálni Lengyelországban.

A két szakújságíró szekszárdi látogatásáról készült írásunkat ide kattintva olvashatja!

A BorEgyetem következő előadásán a Balaton északi partjának kézműves borászai mutatkoznak be június 17-én.

A „Szekszárd, a Bikavér hazája” előadás tételei:

Bikavérek Szekszárdról az alábbi borászoktól

Bodri Pince
Eszterbauer Borászat
Fritz Pince
Heimann Családi Birtok
Mészáros Borház
Sebestyén Pince
Takler Pince
Vesztergombi Pince
Vida Péter

Bikavérek Egerből az alábbi borászoktól

Bukolyi Marcell
Gál Tibor
St. Andrea
Vincze Béla
Thummerer Pince
Read previous post:
Close