full screen background image
Keresés
2019 november 4 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Harmadával nőtt a forgalomba helyezett gépkocsik száma júniusban

Harmadával nőtt a forgalomba helyezett gépkocsik száma júniusban

2016.07.09. Júniusban 9685 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 31,8 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adatai alapján az MTI-vel.

Az év első hat hónapjában 45 959 személyautót hoztak forgalomba, 24,1 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A júniusban forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma 1859 volt, ami 27,5 százalékos növekedés a tavaly júniusihoz képest, az első fél évben számuk 10 121 volt, ami 23,7 százalékos bővülés.

Az MGE értékelése szerint a személyautók piacának fejlődése az első hat hónapban jelentősen gyorsabb az előzetes becslésnél. Ennek alapján felfelé módosítják majd a várakozásokat – közölték. A gépjárműimportőrök továbbra is bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik – hangsúlyozták.

A közlemény szerint a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Valószínű ugyanakkor, hogy a vállalati vásárlások egy része magánvásárlásnak tekinthető, csak az általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylése miatt vesznek autót a cégeknek.

Az adatokhoz fűzött kommentár szerint az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben a közlekedés biztonsága romlik. A költségvetési bevételeket pedig csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználása miatt jelentős mértékű áfa-befizetés marad el – fejtette ki közleményében az MGE.

A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult, a bővülés meghaladja az MGE várakozásait, a piaci előrejelzéseket várhatóan itt is felfelé módosítják majd.

A júniusban forgalomba helyezett 499 nagyhaszonjármű 19,7 százalékkal volt több a tavaly júniusinál. Az év első hat hónapjában 2632 nagyhaszonjármű került forgalomba, ami 2,7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE a nagyhaszonjárműveknél enyhe piaci növekedést vár.

A júniusban forgalomba helyezett 32 autóbusz 20 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest. Január-júniusban összesen 224 busz került forgalomba, 9,3 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mert a buszpark elöregedett, lecserélésre szorul – jelezte az MGE.

Júniusban 305 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 19,6 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az első fél évben a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 1383 volt, ami 12,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE értékelése szerint a piac továbbra is gyenge, de jó eredménynek tartják az élénkülést.

Az egyesület januárban közzétett piaci előrejelzése szerint ebben az évben összesen 80 ezer személygépkocsi, 18 ezer kishaszonjármű, 5700 nagyhaszonjármű, 2200 motorkerékpár és 600 autóbusz forgalomba helyezésére számítanak.

MTI


ElőzőPátosz és irónia a Szekszárdi Magasiskolában


Read previous post:
Close