full screen background image
Keresés
2020 október 23 - péntek
  • :
  • :

Hárommilliárd forinttal gyarapodott a város vagyona

Hárommilliárd forinttal gyarapodott a város vagyona

2015.05.28. Harminchét napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésen a szekszárdi közgyűlés csütörtökön. Mindegyik előterjesztést elfogadták. További három napirendi pontot zárt ülésen tárgyaltak a képviselők.

A napirendi pontok között a tavalyi költségvetés zárszámadása volt a legfontosabb.
Szekszárd város vagyona a szigorú gazdálkodás következtében az előző évben hárommilliárd forinttal, a mérlegfőösszeg több mint négymilliárd forinttal nőtt. Fontos, hogy a gyarapodás nem ingatlaneladásokból származott. A 2014-es év nagyon fontos év volt, amikor nagy utófinanszírozású projektek zárultak le – mondta el Ács Rezső (FIDESZ-KDNP), Szekszárd polgármestere. Kiemelte, tavaly indult el az új szekszárdi ivóvízbázis projekt megvalósítása. Hozzátette, az új vízbázis a város lakosainak 80 százalékát kiváló minőségű csapvízzel látja el.

Elfogadták a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályváltoztatására irányuló előterjesztést is. A szabályokat fontos aktualizálni és keresni kell a helyi vonatkozó rendeletet be nem tartó tulajdonosok szankcionálásának lehetőségét – mondta el Kővári László (FIDESZ-KDNP), a gazdasági bizottság elnöke. Hozzátette: a téma kapcsán kikérték a Tolna Megyei természet- és Állatvédő Alapítvány véleményét is.

A kedvtelésből tartott állatok esetében a terület mérete határozza meg az ott tartható állatok számát. Az előterjesztés szerint az adott területen tartható állatok száma csökken.

Elfogadták a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat szakmai beszámolóját. Kálóczi Andrea a szolgálat vezetője felhívta a képviselők figyelmét, hogy bár tavaly csökkent a RÉV-nél megfordult szenvedélybetegek száma, az adat csalóka.
Egyre többen fogyasztanak dizájner drogot, a kezelt betegek mintegy fele használ ilyen szert. Ezek jelentős része nincs tiltólistán, ezért is kerülhet kevesebb szenvedélybeteg a szolgálat látókörébe. Kálóczi Andrea kiemelte a zennek, vagy biofűnek nevezett szert, ami a nevével ellentétben teljesen szintetikus. A büntetőeljárás alá vont betegek mintegy 37 százaléka használt zent.

Vélemémykülönbség alakult ki a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás működésének 2014. évi tapasztalatairól szóló előterjesztésnél. Mint ismeretes tavaly gondot okozott a környezetre ártalmas csurgalékvíz magas szintje.

Mezei László mszp-s politikus elmondta, információi szerint – amit nem pontosított – a cikói telepen használt eljárás nem alkalmas a feladatra, amire szánták. Szerinte a hiba a beruházás tervezésekor történt.

A tavalyi esős év igen megnehezítette a mentesítést, a csapadékmennyiség majdnem elérte a szokásos éves átlag dupláját. Hiába dolgoztak folyamatosan a szivattyúk, egyszerűen nem bírták a tempót a természettel. Ezért kellett más módszert találni, az egyetlen megoldást pedig a csurgalékvíz elszállítása jelentette – mondta Ács Rezső.

Elfogadták a Szekszárd és Térsége Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának felülvizsgálatára vonatkozó előterjesztést. Kővári László bizottsági elnök hangsúlyozta, a csapadékvíz elvezetés problémáját a környező településekkel együtt kell és lehet megoldani.

A Szekszárd és Környéke Központi Ügyeleti Társulás működésének 2014. évi tapasztalataival kapcsolatban Kővári László elmondta, gondot okoz, az ügyeleti ellátásban, hogy némelyik orvos nem akar ügyeletet vállalni. Nem állapot, hogy néhány vidéki orvos nem hajlandó vállalni az ügyeleti időszakot – tette hozzá.

A polgármester javaslatára arról is döntöttek a képviselők, hogy Szekszárd csatlakozik az „Élő bolygó” nevű kezdeményezéshez.

A nyílt ülés végén Kerekes László, az ÖSZE képviselője intézett kérdést Ács Rezsőhöz. Mint elmondta, levelet kapott, melynek írója azt kérdezi tőle, hogy a roma kisebbséghez tartozók valóban ingyen mehetnek-e be hetente egy alkalommal a szekszárdi élményfürdőbe.

Ács Rezső polgármester ezt határozottan cáfolta. Alaptalan szóbeszéd, ami már a fürdő megnyitása idején elterjedt. Mint elmondta, a belépőjegyekért származástól, faji hovatartozástól függetlenül mindenkinek egyformán fizetnie kell. A szekszárdi lakcímkártyát felmutatók viszont valóban kedvezményt kapnak a belépőjegy árából.

A képviselők zárt ülésen tárgyaltak három napirendi pontot, melyek az alábbiak voltak:
Javaslat „Szekszárd Városért a művészet erejével” elismerő cím adományozására
Baranyainé dr. Bóvári Klára felmentési kérelme a háziorvosi ügyeleti feladatok ellátása alól
Helyi földbizottsági jogkörben hozott állásfoglalások felülvizsgálata

A napirendi pontok pontos listáját és a hozzájuk kapcsolódó előterjesztéseket, illetve mellékleteket a szekszard.hu-n találja – kattintson!

Fotó: Kiss Albert