full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Hasznos jogi ismeretekkel segítették az egyesületeket és alapítványokat a Civil Információs Centrum előadásán

Hasznos jogi ismeretekkel segítették az egyesületeket és alapítványokat a Civil Információs Centrum előadásán

2018.02.15. Az egyesületek, alapítványok megszűnésével, törlésével kapcsolatos rendelkezéseket ismerhették meg a civil szervezetek képviselői, a Tolna Megyei Civil Információs centrum (CIC) által szervezett szerdai szekszárdi tájékoztató előadáson. Az előadást a CIC és a Szekszárdi Törvényszék több évre visszatekintő együttműködésének és a „Nyitott bíróság” programnak köszönhetően tarthatták meg.

A CIC által szervezett előadás célja, hogy a törvényszék munkatársa segítségével tájékoztatást adjanak egy, a civil szervezeteket érintő fontos témában – mondta el bevezetőjében Sándor Tamás irodavezető. Hozzátette, ezúttal egy speciális témát, az egyesületek, alapítványok megszűnésével, törlésével kapcsolatos rendelkezések kívánják bemutatni.

Dr. Galla Éva Piroska bírósági titkár ezt követően részletesen bemutatta azt a folyamatot, mely a civil szervezetek megszűnésétől azok törléséig vezetnek.

Ismertetésében elhangzott, ezt a területet három – a PTK-ról szóló törvényben található ide vonatkozó szabályozás, a 2011. évi CLXXXI. (CNYTV), illetve a 2011. évi CLXXV. (ECTV) – törvény szabályozza.

Mint részletezte, az egyesületek, civil szervezetek törléséig vezető folyamat a megszűnési jog bekövetkezésével indul, a megszűnési okokat pedig a PTK. sorolja fel. Felhívta a figyelmet, hogy a jogi személy (egyesület, alapítvány) jogutód nélkül való megszűnéshez mindenképpen szükséges, hogy az adott jogi személy vagyoni viszonyainak lezárására irányuló eljárást a bíróság lefolytassa és megtörténjen a nyilvántartásból való törlés.

Dr. Galla Éva Piroska. Fotó: Kadarka.net

Emlékeztetett, 2017 március óta polgári nem peres eljárás keretében állapítják meg a jogutód nélküli megszűnési jog bekövetkezését. Ennek megállapítását a szervezetek alapítói és más érdekelt személyek is kérelmezhetik. Ezután egyesületek esetében, amennyiben annak nincs vagyona, egyszerűsített törlési eljárásra kerülhet sor, amennyiben a szervezetnek van vagyona, akkor végelszámolás következik. Alapítványok esetében viszont mindenképp kényszer végelszámolás történik. A végelszámolás határideje három év.  Miután a végelszámoló lefolytatta az eljárást, kérelmet nyújt be a bíróságra szervezet törlése iránt, az adott szervezetet pedig a bíróság törli a jegyzékből – tájékoztatott Dr. Galla Éva Piroska.

A bírósági titkár elmondta, tipikus hibának számít, hogy a szervezet azonnal törlés iránti kérelmet nyújt be a bíróságra. Hangsúlyozta, először a megszűnés megállapítását kell kell kezdeményezni, a törlés pedig csak a folyamat végső eleme. Elsőként jogutód nélküli megszűnés-megállapítást, egyszerűsített törlési eljárás lefolytatását kell kezdeményezni. Ezt követően kerülhet sor a törlésre, vagy a végelszámolás lefolytatását követően történhet meg az adott szervezet törlése.

A tájékoztató előadás második felében a civil szervezetek megjelent képviselői szabadon kérdezhettek Dr. Galla Éva Piroskától.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close