full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Hat kormányhivatali épület újult meg 255 millió forintból Tolnában

Hat kormányhivatali épület újult meg 255 millió forintból Tolnában

2017.10.20. Összesen hat szekszárdi, bonyhádi és paksi kormányhivatali épület komplex energetikai felújítása történt meg Tolna megyében. További négy épület korszerűsítésével pedig a közeljövőben végeznek. A több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés nyomán nagyban csökkennek az épületek fenntartási költségei, valamint javulnak az ügyfélfogadási- és munkafeltételek. A felújított épületek nem mellékesen a városképet is javítják.

„A Tolna Megyei Kormányhivatal középületeinek kiemelt épületenergetikai fejlesztése” című projekt keretében öt városban tíz épület újult, illetve újul meg közel 1 milliárd 40 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP). Hat épület korszerűsítése befejeződött, további négy épület modernizálásával pedig a jövő év elején végeznek.

Amikor 2011-ben létrejöttek a kormányhivatalok, illetve 2013-ban, amikor a kormány létrehozta a járási hivatali rendszert, a kormányhivatal tragikus állapotú épületeket kapott feladatai, szolgáltatásai ellátására – mondta dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott csütörtök délelőtt Szekszárdon, a járási hivatal hatósági főosztályának Bezerédj utca 1. szám alatt található épületénél, ahol jelképesen átadták a felújított hat ingatlant.

A kormánymegbízott kiemelte, a mostani fejlesztéseknek köszönhetően 80-85 százalékkal javult az épületek energiamegtakarítása, illetve, hogy a beruházás 5-10 év alatt térül meg. Hangsúlyozta, nemcsak energetikai szempontból váltak, válnak jóval modernebbeké az épületek. Több épület, így a Bezerédj utca 10. szám alatti  esetében is jobb körülmények várják az ügyfeleket, és a kormányhivatal munkatársai is kényelmesebb, szebb körülmények között dolgozhatnak. Hozzáfűzte, az sem mellékes szempont, hogy a felújított épületek  által a városkép is szebbé vált. A hat épület felújítása összesen mintegy 255 millió forintból valósult meg – tudatta.

Dr. Horváth Kálmán emlékeztetett, 2015-ben egy másik pályázat keretében hét másik épületen hajtottak végre fejlesztést, így Tolnában összesen közel húsz épületet érintenek a felújítások.

Ugyancsak kiemelte, a kivitelezést helyi és környékbeli vállalkozók végezték el, illetve, hogy az alvállalkozók  mintegy 90 százaléka ugyancsak a helyi, vagy környékbeli vállalkozások közül kerültek ki.

A mostani projekt keretében Szekszárdon három kormányhivatali épület újult meg. A járási hivatal hatósági főosztályának Bezerédj utca 10. szám alatt található épületét több mint 56 millió forintból korszerűsítették. A korábban leromlott állapotú épületben nemcsak a fűtést korszerűsítették, de az épület tetején kiépített napelemes rendszernek köszönhetően immár az áramdíjra sem kell költeni. Emellett külsőleg is megújult az épület. A járási hivatal Bezerédj u. 1. szám alatt található épületét közel 40 millió forint ráfordítással fejlesztették. Többek között lecserélték a kazánokat, megújultak a belső nyílászárók és itt is napelemes rendszert építettek ki. A járási hivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályának Búzavirág u. 23. szám (tanpálya) alatti épületét 20 millió forintból fejlesztették, többek között napelemes rendszer kiépítésével.

Dr. Horváth Kálmán (b) és dr. Kovács Zoltán államtitkár az ünnepélyes avatón. Fotó: Kadarka.net

Bonyhádon megújult a dr. Kolta László u. 21 szám alatti épület. A járási hivatal jelenleg irattárként szolgáló, de a jövőben nagy valószínűséggel új funkciót is betöltő épületén szintén energetikai korszerűsítést hajtottak vére mintegy 26 milliós ráfordítással. A völgységi városban emellett közel 52 millió forintból megújult a Perczel Mór u. 23. szám alatt található járási földhivatalnak és élelmiszerlánc-biztonsági, illetve állategészségügyi osztálynak helyet adó épület.

Pakson a Szentháromság tér 6. szám alatti, járási hivatal földhivatali osztály épületének fűtéskorszerűsítését és a nyílászárók cseréjét végezték el mintegy 60 millió forintból.

A fenti hat épület korszerűsítése összesen mintegy 255 millió forintba került.

A következő év elejére megtörténik a Tamási Járási Hivatal, a Paksi Járási Hivatal, illetve a Dombóvári Járási Hivatal, valamint Szekszárdon, az élelmiszerlánc-biztonsági és földhivatali főosztály két épületének energetikai korszerűsítése. Utóbbit mintegy 250 millió forintból modernizálják a projekt keretében – ismertette Amreinné dr. Gál Klaudia, a megyei kormányhivatal főigazgatója. Hozzáfűzte, az idén hazai forrásoknak köszönhetően a Tolnai Járási Hivatal épülete is a kormányhivatal tulajdonába kerül, mintegy 170 millió forintért.

A kormányhivatali épületek negyven százaléka megújul

Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár az avatón arról szólt, hogy a kormány korábban a középületek felújításáról döntött, a modernizáció tekintetében pedig kiemelt helyen szerepelnek a kormányhivatali épületek. Hazánkban összesen 1100 kormányhivatali épület van. Hozzátette, az energetikai szempontokat tekintve ezek mintegy 80 százaléka nem felelt meg a kor követelményeinek.

Mint azt tudatta, a KEHOP öt prioritási tengelyére (klímavédelem, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, fosszilis anyagok kibocsátásának csökkentése, energiahatékonyság növelése) közel 300 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre uniós forrásból, melynek köszönhetően összesen 320 épület újul meg Magyarországon.

Száznyolcvanegy épület felújítása már lezárult, év végéig pedig a fennmaradó épületek nagy részének megújítása is befejeződik. Felidézte, egy korábbi programban 114 épület újult meg 14 milliárd forintból.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az elmúlt két esztendőben hazai forrásból további 75 épület újult meg mintegy 16 milliárd forint felhasználásával. Ezáltal a kormányhivatali épületek összesen közel 40 százaléka újult, vagy újul meg hamarosan országosan.

A nemzeti színű szalagot dr. Kovács Zoltán államtitkár és dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott vágta át, ezzel jelképesen átadva a Tolna megyében modernizált hat hivatali épületet.

A vezetőképen Amreinné dr. Gál Klaudia, dr. Kovács Zoltán és dr. Horváth Kálmán. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close