full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Hat szekszárdi bor a legjobbak között

Hat szekszárdi bor a legjobbak között

2020.01.18. A Pécsi Borozó minden évben négy alkalommal teszteli az éppen piacra került borokat. A beküldött tételeket huszonöt zsűritag (szőlészek-borászok, borkereskedők, borszakírók, kutatók és borkedvelők) bírálták, a szakértők négy országot képviseltek.

A szaklap szerkesztősége most a 2019-es esztendő legjobb húsz borát gyűjtötte össze – pontosabban huszonegyet, merthogy holtverseny volt az élen. Az elmúlt évben 14 borvidék 388 borát küldték be a mustrákra. A legjobb 20 közé azok kerültek, amelyek legalább 91 pontot szereztek. Ez négy borvidék 21 borának sikerült: a legeredményesebb a Villányi borvidék volt tíz tétellel, a szekszárdi borászok hat kiemelkedő bort küldtek be, míg Tokajból három, Sopronból pedig két tétel lett toplistás.

A szekszárdi borvidékről a Takler Borbirtok – Szekszárd palackba töltött – 2016-os Bikavére kapta a legmagasabb pontszámot (93) a borszakíróktól. A 92 pontos tételek közé került a Fritz Borház Két Dudás 2016 bora, amely kékfrankos és cabernet franc házasítása. Három szekszárdi pince bora kapott 91 pontot az ítészektől: a Pálinkás Pince mindjárt két tétellel, az egyaránt 2016-os évjáratú kékfrankossal és cabernet sauvignon-val szerepel a legjobbak között, de ugyanennyi pontot kapott Sebestyénék 2015-ös Grádus bora és a Vesztergombi pince 2016-os Csaba cuvée-je is.

Forrás: Szekszárdi Vasárnap/Pécsi Borozó