full screen background image
Keresés
2019 május 31 - péntek
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Hat szekszárdi pincészetet ismertek el a világ legnagyobb borversenyén Londonban

Hat szekszárdi pincészetet ismertek el a világ legnagyobb borversenyén Londonban

2019.05.31. Hat szekszárdi pincészet nyolc borát jutalmazta a zsűri bronzéremmel, illetve elismerő oklevéllel a világ legnagyobb nemzetközi borversenye, a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei mezőnyében. A magyar borok és pezsgők három platina- és hét aranyérmet nyertek, a legeredményesebb hazai borvidék Tokaj-Hegyalja volt.

A DWWA 2019-es kiírására 57 országból csaknem 17 ezer (!) nevezés érkezett. A hatalmas mezőnyben összesen 105 magyar bor részesült elismerésben: 75 kapott érmet (3 platinát, 7 aranyat, 25 ezüstöt és 40 bronzot), további 30 magyar bor pedig elismerő oklevelet érdemelt ki.

A szekszárdi borvidéken termelő pincészetek közül bronzérmet kapott a Vida Családi Borbirtok 2016-os Bikavére, Dúzsi Tamás 2017-es Cabernet Sauvignon rozéja, a Hetényi Pincészet 2016-os Merlot bora és Taklerék 2016-os Szenta-hegyi Kékfrankosa. Elismerő oklevelet érdemelt ki az Eszterbauer Borászat 2016-os Tüke Bikavére, Dúzsi Tamás 2017-es Cabernet Franc rozéja, a Vesztergombi Pince 2016-os Csaba cuvée bora és Vidáék „Bonsai” Öregtőkés Kadarkája.

A verseny 16. évében rekordszámú érem született. A szervezők szerint ez részben a minőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy olyan, eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint Kína vagy Mexikó.

A DWWA-ra nevezett borok közül összesen 50 nyerte el a legjobbnak járó Best in Show érmet. A maximális 100-ból elért 98 ponttal hat bort ismertek el, közülük mindössze egy (kaliforniai cabernet sauvignon) volt vörös. A fehérek között találni francia, spanyol és portugál bort, sőt angolt is. A legtöbb elismerést, összesen 3365 érmet és oklevelet a francia borok kapták.

Forrás: Szekszárdi Vasárnap/MTI


Decanter World Wine Awards Dúzsi Tamás Hetényi Pincészet Vida Borbirtok


Read previous post:
Close