full screen background image
Keresés
2019 szeptember 7 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Hatalmas avar temetkezési helyet találtak Pozsonyban

Hatalmas avar temetkezési helyet találtak Pozsonyban

2017.07.04. Szlovákiai viszonylatban rendkívül kiterjedtnek számító régészeti lelőhelyet, egy avar kori temetkezési helyet tártak fel Pozsonyban a várost elkerülő autópálya építését megelőző régészeti ásatáson – jelentették felvidéki magyar hírportálok.

A hatalmas temetkezési helyre Pozsony egyik városrészében, Pozsonypüspökin leltek rá, a D4-es autópálya leendő körgyűrűje helyén, még az év kezdetén, ám annak jelentősége csak később, a feltárás folyamán derült ki.

“Az avar temetkezési hely a 8. századból származik, nagysága és értéke alapján az Avar Kaganátus időszakából származó legjelentősebb régészeti felfedezés az utóbbi 40 évben Szlovákiában” – mondta a felfedezésről Milan Hornák, a feltárás vezetője. Hozzátette, hogy Pozsony környéke ugyan gazdag avar kori lelőhely, de ilyen gazdag avar leletet utoljára 1927 és 1933 között tártak fel Dévényújfalun, ahol mintegy 800 sírt találtak.

A feltáráson dolgozó régészek a vizsgálat eddigi öt hónapja során több mint 460 – értékes leleteket rejtő – sírt tártak fel. A legkülönlegesebb leletek közé egy Nagy Károly frank király korabeli érem tartozik.

“Az érem a 771-793-as évekből származik, és európai ritkaságnak számít” – mondta Hornák, aki szerint ilyen éremből eddig csak 14-ről tudtak, és a mostani az első, amelyre régészeti feltáráson bukkantak.

A régészek több olyan sírra is leltek, amelyekbe magasabb társadalmi rétegekhez tartozó embereket temettek, és a feltárt temetkezési helyen sok korabeli bronz, néhány esetben ezüsttel bevont tárgyat is találtak, utóbbiakra lovas sírokban leltek rá.

“A sírokban nyugvó gazdag férfiak az öveiken díszes bronz csatokat viseltek, amelyeken a mitológiai állatmotívumok domináltak. A női sírokból gyönyörű avar ékszerek kerültek elő” – mondta a feltárás vezetője. Hozzátette: szinte mindegyik sírban találtak egy-egy speciális edényt is, amely a halál utáni élethez szükséges ajándékok elhelyezésére szolgált.

Hornák a Komárom és Zselíz környékén feltárt avar temetőkhöz hasonlította a felbecsülhetetlen értékű pozsonypüspöki leletet, amelynek tudományos jelentősége is nagy. “Olyan modern elemzéseket készíthetünk, amelyeket a korábban talált leleteken nem lehetett elvégezni. Megtudhatjuk, hogyan éltek, mit ettek az emberek, hogy csak itt éltek-e, vagy Európa más tájait is bejárták. Az antropológiai elemzésekkel az akkor élők egészségi állapotáról is szerezhetünk ismereteket” – mondta a régész.

A régészeti munkálatok befejezése után a leletek várhatóan a Szlovák Nemzeti Múzeumban kapnak majd helyet.

Fotó: parameter.sk/TASR – Dano Veselský

MTI


Felvidék Pozsony régészet sír
ElőzőSok baleset történik figyelmetlenség miatt KövetkezőStephen Hawking a Föld és az emberiség jövőjével kapcsolatos aggodalmairól beszélt


Read previous post:
Stephen Hawking a Föld és az emberiség jövőjével kapcsolatos aggodalmairól beszélt

2017.07.04....

Agrárkamara: kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

2017.07.05....

Close