full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Hatalmas siker a kékfrankosnak és a Schieber Pincészetnek – a Tabu lett a legjobb vörösbor

Hatalmas siker a kékfrankosnak és a Schieber Pincészetnek – a Tabu lett a legjobb vörösbor

2019.03.29. A Schieber Pincészet Tabu Kékfrankos 2016 bora lett a „Legjobb vörösbor” a 2019 évi Szekszárdi Borvidéki Borversenyen. A díj bizonyíték arra, hogy kékfrankosból is készülhet csúcsbor, ami különös jelentőséggel bír a borvidék szempontjából, hiszen a fajta a szekszárdi borok egyik zászlóshajója.  

A csütörtökön a Babits Mihály Kulturális Központban megtartott első borbírálat után pénteken, a Garay Élménypincében ült össze a verseny héttagú csúcszsűrije, hogy kiválassza a különdíjas borokat. A csúcsbírálatra az előző napi verseny során a bizottságok által legalább kilencven pontosra értékelt borok, vagy a kategóriánként két legmagasabb pontot szerzett minta kerülhetett be.

A pénteki csúcszsűrizéssel gyakorlatilag egy új verseny kezdődött – fogalmazott Bősz Adrián. A borvidék elnöke, a csúcszsűri tagja hozzátette, összesen mintegy negyven tételből, vakon választották ki  a díjnyertes borokat.

A csúcszsűri a „Legjobb vörösbor” mellett a „Szekszárd Város Bora” díjról, valamint, a legeredményesebb borászatnak-, a legeredményesebb fiatal borásznak-, és a legeredményesebb kistermelőnek járó díjról is döntött. A héttagú grémium döntést hozott a legjobb fehérbornak, -rozénak, -bikavérnek, -kékfrankosnak, -kadarkának és hordós bornak járó díjról is.

A különdíjak (leszámítva a „Legjobb vörösbort”) nyerteseit hagyományosan a borverseny április végén tartandó ünnepélyes eredményhirdetésén, a Szent György-napi Borünnepen hirdetik ki. A borünnepet az idén április 27-én rendezik meg, a Babits Mihály Kulturális Központban.

A csúcszsűri tagjai között volt Vesztergombi Ferenc, Takler Ferenc, Vida Péter és Mészáros Pál, akik korábban az Év Bortermelője kitüntető címet is átvehették. Ugyancsak a csúcszsűriben foglalt helyet Bodri István, Bősz Adrián és Heimann Zoltán.

Bősz Adrián szerint fontos üzenet, hogy éppen egy a borvidéken kiemelt szerepet betöltő fajtából, a kékfrankosból került ki a legjobb vörösbor. Aláhúzta, a verseny szempontjából, a borok tekintetében ez a díj számít a legnagyobb elismerésnek. Hangsúlyozta, a  Schieber Pincészet Tabu Kékfrankos 2016 bora ráadásul bordói típusú borok és különféle cuvée-k igen erős mezőnyben vívta ki az első helyet.

Az elnök a borvidék és a hegyközség nevében is megköszönte a termelőknek, hogy ilyen nagy számban nevezték be boraikat, illetve szintén köszönetet mondott a szervezők és a zsűri munkájáért, valamint a támogatóknak.

Schieber-Horváth Anita elmondta, a legjobb vörösborért járó díj elnyerése rendkívüli örömhír a pincészet számára. Az, hogy a díjat kékfrankossal sikerült elnyerni, külön öröm. Egyrészt azért, mert ez a fajta  a kadarka és a bikavér mellett a borvidék zászlóshajója, másrészt azért, mert  az elmúlt években világfajták és házasítások szerezték meg ezt a nagy elismerést. Ez a kékfrankos mindemellett most először méretett meg borversenyen – fogalmazott. Megosztotta, a pincészet számára az a legfontosabb, hogy a szekszárdi borversenyen miként szerepel egy-egy bora. Ugyanis itt a hasonló adottságok mellett termelő borászatok tételeivel mérhetik össze azokat, ami jó visszajelzéssel szolgál.

Annak jelentőségéről, hogy a helyi fajta tudta elnyerni a díjat azt mondta, a Schieber Pincészetnél hisznek a kékfrankosban és abban, hogy  lehet nagy bort készíteni a fajtából. A díj pedig bizonyíték arra, hogy a kékfrankosból csúcsbor is válhat, ami lényeges a Szekszárdi borvidék szempontjából. Kiemelte, a Tabu Kékfrankos 2016 a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő bor, melyben nagy potenciál van.

Tudatta, a díjnyertes bor alapanyagául szolgáló szőlőültetvény egy a Baranya-völgyben fekvő dűlőben található, és még az 1960-as években telepítették. Az öreg tőkék – melyek koruk okán terméskorlátozásra sem szorulnak – nagyban hozzájárulnak ahhoz,  hogy csúcsbor készülhessen a termésből. A 2016-ban szüretelt alapanyagból készült bort egy évig fahordóban, majd egy évig palackban érlelték.

A Schieber Pincészet szortimentjében a „Tabu” névvel jelzett borok képviselik a legmagasabb minőségi kategóriát. Kékfrankosból ez volt az első olyan tétel, melyet e név alatt hoztak forgalomba.

A bor szép érett ízjegyeket hordoz, zamatában gyümölcsös, meggyes, enyhén konyakos. Bár a kortyok vastagok, a fa íze nem robosztus. Emellett hordós fűszerek szép karakteres savak, valamint 13,5 százalékos alkoholfok jellemzi.

Szerkesztőségünk egyébként megpróbálta kideríteni, hogy a verseny történetében lett-e valaha kékfrankos a Legjobb vörösbor. A megkérdezett borászok nem emlékeztek ilyenre, de azt sem tudták biztosra állítani,  hogy még sosem nyerte el a kékfrankos ezt az elismerést.

Tavaly a Bodri Pincészet cabernet sauvignon-cabernet franc-merlot házasítása, 2017-ben a Vesztergombi Pince 2012-es merlot válogatása, 2016-ban a Takler Pince csúcs-merlotja, a Primarius, míg 2015-ben a Vesztergombi Pince 2012-es Cabernet Sauvignon bora lett a legjobb vörösbor.

Mint azt megírtuk ötvennégy termelő összesen 238 borral nevezett az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyre. A minták többsége – összesen 160 – a palackos borok közül került ki, a benevezett vörösborok száma pedig 193 volt.

További részletek a borversenyről – kattintson!
Read previous post:
Close