full screen background image
Keresés
2018 december 17 - hétfő
  • :
  • :

Hatezer bortermelő terheit csökkenti a kisüzemi státus

Hatezer bortermelő terheit csökkenti a kisüzemi státus

2016.07.05. A januártól hatályba lépő új jövedéki törvény által bevezetett kisüzemi bortermelői státus mintegy 6000 termelő adminisztratív terheit csökkenti, a könnyítés a magyar borászat mintegy 90 százalékára vonatkozik – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az MTI-vel kedden.

2018hirdetés

A HNT ezért is értékeli pozitívan az új jövedéki szabályozást – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Az új szabályozásban – az uniós joganyagnak megfelelően – bevezetik Magyarországon is az 1000 hektoliter alatti bortermelők esetében a kisüzemi bortermelő fogalmát. Ennek lényege, hogy a három év átlagában 1000 hektoliter alatt saját, vagy vásárolt borszőlőből bort előállító pincészetek 2017 januárjától egyszerűsített adóraktári engedély nélkül is végezhetnek borászati tevékenységet. Ennek azonban további feltétele, hogy szőlő, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust sűrítmény kivételével egyéb borászati terméket nem vásárolhatnak a kisüzemi bortermelők.

A kisüzemi bortermelők a HNT törekvéseinek megfelelően évente legfeljebb 10 000 liter mennyiségben termelői, palackos erjesztésű pezsgőt is előállíthatnak.

A HNT közölte: sikerült megakadályozni, hogy a bort egyszerűsített adóraktári engedéllyel előállító nagy borászati üzemek adminisztratív terhei nőjenek. Az előzetes tervek szerint számukra napi borkísérőokmány-jelentési kötelezettséget írtak volna elő, ez azonban végül nem került be a törvénybe.

A tájékoztatás alapján az új jövedéki szabályozás tovább csökkenti az adminisztratív terheket azáltal is, hogy a jövő év július 31-i készlet és értékesítési jelentést a termelőknek már csak a hegybíró részére kell benyújtaniuk, amivel megvalósul az egyablakos ügyintézés a borászatok számára. Minden jövedéki jellegű adatot egy ügymenetben kell ugyanis a hatóság számára a jövőben benyújtani.

A jogszabály ezen kívül tartalmaz minden olyan egyszerűsítést, amelyet az uniós közösségi joganyag Magyarország számára biztosít a borágazat számára – közölték.

MTI
Read previous post:
Close