full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Kutatók Éjszakája – hatodszor a PTE szekszárdi egyetemi karán

Kutatók Éjszakája – hatodszor a PTE szekszárdi egyetemi karán

2016.10.05. Idén hatodik alkalommal vehettek részt a szekszárdiak a PTE KPVK Kutatók Éjszakája programjain. A szekszárdi egyetemi kar most is érdekes előadások várta az érdeklődőket.

A szeptember utolsó péntekén világszerte megrendezésre kerülő tudományos fesztivál a PTE KPVK-n hagyományosan már délelőtt elkezdődött, amikor az általános és középiskolák csoportjai számára kínáltak különleges programokat. Idén Dr. Jurisits József „Ericsson”- és „Rácz tanár úr” díjas nyugalmazott matematika-fizika szakos tanár, tankönyvszerző és szintén középiskolai fizikatanár fia, Jurisits László szórakoztató fizikaóráinak látványos kísérletei jelentettek óriási élményt az előadásokra regisztrált öt iskola több, mint 200 diákjának.

A „Kutatók az iskolákban” program keretében a Kar és az együttműködő partnerszervezetek oktatói, kutatói és kutatómunkában részt vevő hallgatói középiskolás diákok számára tartottak kutatási eredményeiket ismertető élvezetes előadásokat. Az I. Béla Gimnáziumban Illés László rendőr alezredes (Közlekedéstudományi Egyesület Tolna Megyei Szervezete) a közlekedés fejlődéséről és a közlekedésbiztonságról beszélt.

A Tolnai Szent István Gimnáziumba Vas-Guld Zsuzsanna élelmiszermérnök, doktorandusz, a KPVK oktatója látogatott el, hogy a tudatos táplálkozás és az E-számok nyomában járva megismertesse a diákokkal a különböző adalékanyagokat, ízfokozókat. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjaival Mádi Diána a szekszárdi kar harmadéves környezetkultúra szakos hallgatója osztotta meg ösztöndíjasként Indonéziában szerzett élményeit. A Dienes Valéria Általános Iskola 4. és 8. osztályosainak Dr. habil Nagy Janka Teodóra PhD jogász, etnográfus mesélt arról, hogyan változott meg a család szerepe a történelmi korok során és mi mindent tudhattunk meg egy, a Szekszárd alsóvárosi családok között végzett kutatás során.

Délután a kar kisaulájában „Nekem a család…” címmel kiállítás nyílt a Bárka Művészeti Szalon alkotóinak képben, textilben, szoborban megfogalmazott gondolatairól. A tárlatot Dr. Nagy Janka Teodóra PhD nyitotta meg.

Az esti programban az idén elindult, KPVK-TTK együttműködésben zajló szőlész-borász szak apropóján Dr. Máté Andrea PhD, a KPVK fiatal kutató oktatója a borvidék arculatváltozását mutatta be élvezetes, információban bővelkedő előadásában.

A Kutatók Éjszakája program együttműködő partnerei a Pécsi Tudományegyetem, a Tolna Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület és a Tolna Megyei Bárka Művészeti Szalon volt.

Forrás/fotó: kpvk.pte.hu
Read previous post:
Close