full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Helyi hősökre van szüksége Tolna megyének

Helyi hősökre van szüksége Tolna megyének

2016.02.02. A mindennapok helyi hőseit ismerte el a Tolna Megyei Önkormányzat a Civilek Napja alkalmából megtartott ünnepségen hétfőn, a Vármegyeházán.

Az ünnepségen, melyen átadták „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete”, valamint a Bazsonyi Arany Mecénás díjat, a civil szervezetek képviselői és megyei vezetők mellett részt vett Fülöp Attila nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke Vörösmarty Mihály, A Búvár Kund című szerzeményét idézte ünnepi beszédében. Mint mondta, a legenda jól példázza a civil kurázsit; mert bár Búvár Kund csak egy volt a sok ember közül, önként vállalt egy nehéz feladatot, amit olyan közegben kellett végrehajtania, melyet Ő ismert a legjobban.

– Tolna megyének, az itt élő közösségeknek és embereknek helyi hősökre van szüksége. Az apró hőstettekkel jobbá, boldogabbá lehet tenni a mindennapi életet. Legyen szó faluszépítésről, hátrányos helyzetű emberek megsegítéséről, kultúraépítésről, vagy az értékek, érdekek védelméről, ezek egytől egyig olyan missziók, melyek a térség jobbá tételét szolgálják – hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

Fehérvári Tamás kiemelte, az állam lehet szervezett, lehet gondoskodó, de nem minden esetben tudja mentorálni a legkisebb ügyeket.

A civil szervezetek tevékenysége a térség jobbá tételét szolgálja – a képen Fehérvári Tamás. Fotó: Ótos Réka 

– A civil szervezetek tagjait töretlen lelkesedésük és hitük újabb küldetések felé irányítja, mert ilyenek a helyi hősök, akik munkájukat a hazájuk, otthonuk iránti szeretetből végzik – mondta az elnök. Hozzátette: a Tolna Megyei Önkormányzat az elismerések átadásával a civil szervezetek tevékenységének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

– A megyei önkormányzat nemcsak a megyéről és a településekről, de az itt élő közösségekről és emberekről is gondoskodik. Mindezt nem költségvetési, területfejlesztési és közigazgatási szempontok alapján mérlegelve, hanem a mindennapi igaz és jó ügyek oldaláról szemlélve teszi. Ezért a civil szervezetek a jövőben is számíthatnak a megyei önkormányzat segítségére – fejezte be ünnepi beszédét Fehérvári Tamás elnök.

Az ünnepségen műsort adott a Csokonai Vitéz Mihály-díjas Sióagárdi Fecske Bábcsoport. Fotó: Ótós Réka

– A civil szervezetekre nemcsak a megyében élő embereknek, hanem a kormányzatnak is szüksége van – hangsúlyozta Fülöp Attila nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A civil szervezetek visszacsatolással, tájékoztatással szolgálnak az államnak, miközben önként, nem pedig jogszabályi kötelezettségeknek megfelelve dolgoznak. A családpolitika, mely kormányzat egyik fő intézkedési területe, a civil szervezetek tevékenysége, visszajelzése nélkül kevésbé volna hatékony – mondta Fülöp Attila helyettes államtitkár, aki köszönetét fejezte ki a szervezetek által végzett munkáért.

Az államnak szüksége van a civil szervezetek visszajelzéseire – a képen Fülöp Attila. Fotó: Ótos Réka 

– Az idén mintegy két tucat civil szervezet adta be pályázatát a díj elnyerésére. A pályázók tevékenységi területe igen eltérő. Akadt köztük értékőrzéssel foglalkozó, egészségügyi, és szociális területen tevékenykedő , de érdekvédelemmel és a természet megóvásával foglalkozó szervezet is – mondta el dr. Say István, „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” díj nyerteseit kiválasztó bizottság elnöke.

Ahogy az már lenni szokott az idén is négy díjat adott át a Tolna Megyei Önkormányzat.  Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” díj mellett Fehérvári Tamás és Fülöp Attila a Bazsonyi Arany mecénás díjat, illetve két különdíjat adott át.


„Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” címet idén a Tolna Megyei Felnőtt Diabetesesek Egyesülete nyerte el. A kétszáz tagot számláló egyesület közel húsz éves múltra tekinthet vissza és bár tavaly nehéz anyagi helyzetük miatt a megszűnést fontolgatták, hittek magukban és az ügyben, amit szolgálnak. Az egyesület havi rendszerességgel tart klubfoglalkozásokat, ahol orvosok és szakemberek segítségével tartanak ismeretbővítő előadásokat, mutatnak be új gyógyszereket és eszközöket. Az elmúlt három évben 4000 ingyenes vércukormérőt osztottak ki Tolna megyében. A cukorbetegség megelőzése és kezelése nélkülük kevésbé lenne hatékony. Jelmondatuk: „Egy csipet megelőzés többet ér, mint száz mázsa gyógyítás!”

A Bazsonyi Arany Mecénás díjat idén Amrein Károly vehette át. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ operatív igazgatója huszonöt éve támogatja a megye közösségeit. Amrein Károly nem a problémát látja, hanem a megoldást keresi. Vezetőként és magánemberként egyaránt szolgálja a közösséget, melyben él: támogatója például a szüreti napoknak és a pünkösdi fesztiválnak. Emellett sportolókat, ifjú tehetségek vagy éppen kirándulni vágyó gyermekeket is számos alkalommal segített. Kultúra-szponzoráló tevékenysége is jelentős: könyveket, könyvbemutatókat, kiállításokat is támogatott már.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete pályázat különdíjasa a Mözsi Német Nemzetiségi Klub lett, amelynek méltatásából kiderült: immár huszonöt éve alakult meg, és nem csak a még fellelhető tárgyi emlékek gyűjtését, hanem a nemzetiségi kultúra ápolását is céljául tűzte ki. Dalaikat arany minősítésű kórusuk élteti tovább, gondolnak a fiatalokra, és a helyi óvoda nemzetiségi csoportjait is lelkesen támogatják.

Szintén különdíjat nyert a dombóvári „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítvány, amely a megye nyugati részén már két évtizede kiemelkedő ifjúságnevelő és szemléletformáló munkát végez. A fiatalokat és felnőtteket számos módon bevonják a természetvédő munkába. Ha kell, odútelepeket hoznak létre, ha kell, sérült madarakat mentenek. A szervezet tulajdonában lévő múzeumi anyag a legjelentősebb ornitológiai gyűjtemény a megyében. Tagjaik kutató munkájának köszönhetően lett védett természetvédelmi terület, majd ramsari vizes élőhely Pacsmag. Munkájukban szerencsésen ötvöződik a nevelés, a terepi megfigyelés, valamint a kutatás és a kiadványok megjelentetése.

Fotó: Ótós Réka