full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

Hivatásos és önkéntes tűzoltóságok részére tartottak konferenciát

Hivatásos és önkéntes tűzoltóságok részére tartottak konferenciát

2017.02.20. Önkéntes tűzoltó egyesületek és önkormányzati tűzoltóságok részére tartott konferenciát a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton.

A konferenciára a tavaly újjászerveződött Gyönki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a szintén 2016-ban alakult Szekszárdi Önkéntes Tűzoltó Sport és Hagyományőrző Egyesület is meghívást kapott. Tolna megyei székhellyel huszonnégy önkéntes tűzoltó egyesület működik, Baranya megyei székhellyel pedig további két egyesület lát el tűzoltói feladatokat megyénk területén.

A konferenciát dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató nyitotta meg, aki az önkéntesség fontosságát emelte ki, majd a 2017. évi feladatokról, valamint arról beszélt, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek miként vehetnek részt a szakmai és hatósági tevékenységben. Az igazgató kitért az önkéntesség kultúrájára is.

Bán Attila tű. ezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő elsőként a 2016. évi tűzoltói beavatkozásokról számolt be a jelenlévőknek. 2016-ban 1647 tűzoltói beavatkozás történt a Tolna megyei tűzoltóságok működési területén, melyek közel 10 százalékában vettek részt az önkéntesek, közülük is a Bonyhádi ÖTE volt a legaktívabb.

Monostori Judit tű. százados a 2016. évi pályázatokat értékelte. Tavaly félmilliárd forint összértékű támogatást osztott szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. Az ötszázmillió forint háromféle módon kerülhetett a tűzoltó egyesületekhez: egyrészt az önállóan beavatkozó egyesületek juthattak állami támogatáshoz, háromszázötvenhat millió forint értékben a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak, harmadrészt tűzoltógépjárművek átadására adott lehetőséget ez a keret.

Az értékelésből kiderült, hogy Tolna megyében tizenhárom – valamely hivatásos tűzoltó-parancsnokságunkkal együttműködési megállapodással rendelkező – ÖTE pályázott és nyert több mint tizenegymillió forint értékben.Az önkéntes tűzoltó egyesületeknél végrehajtott ellenőrzések tapasztalatiról a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai számoltak be.

A nap hátralévő részében Bán Attila az önkéntes, valamint az önkormányzati tűzoltóságokat érintő jogszabályi változásokat ismertette a konferencia résztvevőivel, akik a 2017. évben várható tanfolyamokról is tájékoztatást kaptak.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close