full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Hőlégballonok sokasága borítja be az eget Szekszárd környékén

Hőlégballonok sokasága borítja be az eget Szekszárd környékén

2017.10.03. Hőlégballonok sokasága borítja be az eget a napokban Szekszárd környékén. Szeptember 30. és október 7. között tartják meg ugyanis a 28. Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozót Őcsényben.

A találkozó szakmai jellegű, az eseményen a magyar és külföldi ballon pilóták és a csapattagok ápolni tudják az egymás közti kapcsolatot, megosztják tapasztalataikat, tudásukat.

A rendezvényen húsz hőlégballon vesz részt. Tizenhat pilóta, illetve csapat Magyarországról érkezett, de három német és egy angol pilóta is részt vesz az eseményen. A pilóták természetesen – különböző feladatokat teljesítve – versenybe is szállnak egymással.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Az egyik gyakori feladat a Nyúl és kutyák – HNH (Hare and Hound), illetve ennek továbbgondolt változata a Lehajózás – WDN (Watership Down), valamint a Berepülés (Fly in). A nyúl és kutyák versenyszám esetén közös felszálló területről indulnak a ballonok (az Őcsényi Repülőtérről) és előre nem ismert helyen szállnak le. Berepülés esetén pedig a pilóták által kijelölt felszállóhelyen szállnak fel általában a határból és a repülőtéren elhelyezett célkeresztben kell beletalálniuk.

A találkozón utasrepülésre nincsen lehetőség, de ettől függetlenül minden érdeklődőt várnak az őcsényi repülőtéren. Az érdeklődők megtekinthetik a ballonok előkészítését, beszélgethetnek a pilótákkal és a csapattagokkal. A feltöltés megkezdésekor azonban fokozott figyelemmel kell lenni és megfelelő távolságot kell tartani a ballonoktól. A hőlégballonos repülés nagyban függ az időjárástól ezért a felszállások pontos időpontját nem lehet előre megmondani.

Forrás: ocsenyballoon.hu. MTI Fotó: Sóki Tamás