full screen background image
Keresés
2018 december 13 - csütörtök
  • :
  • :

Honlap indult a hulladékcsökkentés ösztönzésére

Honlap indult a hulladékcsökkentés ösztönzésére

2015.12.05. Vállalom! elnevezéssel elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyar nyelvű honlapja a hulladékcsökkentés folyamatos ösztönzése érdekében – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

2018hirdetés

V. Németh Zsolt hozzáfűzte: a honlap célkitűzése, hogy egész évben minél több önkéntes bevonásával – akik e felületen tehetik közzé hulladékcsökkentési ötleteiket, vállalásaikat – ráirányítsa a figyelmet a hulladékok keletkezésének megelőzésére, a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására.

A november 21-29. közötti Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében Magyarországon 473 hulladékcsökkentési akciót szerveztek önkéntesek. Ezzel a teljesítménnyel Európa legaktívabb országai között végzett a Magyarország – hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta: Magyarországon minden megye részt vett az Európai Hulladékcsökkentési Hét eseménysorozatában. Legaktívabbak most is az oktatási intézmények voltak, az iskolákban 222 hulladékcsökkentési akciót valósítottak meg.

Az idén az európai hulladékcsökkentési akciósorozat központi témája a “hozz ki többet kevesebből” gondolat volt. Ennek lényege, hogy minél kevesebb erőforrás felhasználásával lehessen ugyanazt az eredményt elérni. Ez jelenthette például a tárgyak kreatív újrahasználatát, vagy az eszközök kölcsönadását, bérlését.

Szekszárdon szombat délelőtt tartották a szelektív hulladékgyűjtés napját a Babits Mihály Kulturális Központban.  Az érdeklődök előadásokat hallhattak az alábbi témákban: Hulladékpiramis – miből lesz szemét és miből hulladék? Megelőzés, újrahasználat, újrahasznosítás a gyakorlatban. Mit tehetünk a hulladékhegyek ellen? Hulladékmegelőzési tippek és trükkök. A fiatalabbakat kézműves foglalkozásokkal várták.

Az eseményt az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) Nemzeti Hulladékgazdálkodási Főigazgatósága (NHI) szervezte. Búsi Lajos, az OKTF főigazgatója, aki egyben az NHI megbízott főigazgató-helyettese is, azt emelte ki: összeurópai szinten az unió tagországai tesztelik a hulladékcsökkentésre beérkezett ötleteket, annak érdekében, ha azok széles körben alkalmazhatók, akkor alkalmazzák is azokat minél több helyen. Ezért a tesztelést különböző szakmai szervezetek végzik.

Felhívta a figyelmet: már elindult a 2016-os Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezésének folyamata is. Ennek témáját várhatóan a veszélyes hulladékok, vagy a csomagolási hulladékok kérdésköre adja majd. A hulladékcsökkentési hetet jövőre is november utolsó hetében rendezik meg Európában.

V. Németh Zsolt az MTI kérdésére közölte: Magyarországon évente mintegy 17,5 millió tonna hulladék keletkezik, aminek 21,4 százalékát a háztartások produkálják. A célkitűzés az, hogy az országban keletkező hulladék mennyisége folyamatosan csökkenjen.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyar nyelvű honlapját itt találja – kattintson!

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close