full screen background image
Keresés
2021 június 21 - hétfő
  • :
  • :

Szekszárdon a 60 milliárdot is elérheti a fejlesztések értéke a Modern Városok Programban

Szekszárdon a 60 milliárdot is elérheti a fejlesztések értéke a Modern Városok Programban

2018.03.13. Akár 60 milliárdos fejlesztés megvalósulhat 2022-ig a Modern Városok Programban Szekszárdon, ahol ekkora értékű fejlesztés összesen nem volt az elmúlt 15 évben. A fejlesztések révén nagyban nő a város megtartóképessége és vonzereje – hangzott el a Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme hétfői előadásán, melyet Horváth István államtitkár tartott a programnról a PTE KPVK-n.

A Modern Városok Program célja, hogy a megyei jogú városok olyan központokká váljanak, amelyek a helyi gazdaságfejlesztés motorjai, ahol minőségi életet lehet élni és tartalmasan lehet a szabadidőt eltölteni – mondta el Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős államtitkár. Hozzátette, Magyarország legnagyobb vidékfejlesztési programja 265 projektet érint 23 megyei jogú városban. Az összesen mintegy 3550 milliárd forint értékű fejlesztés 2022-ig zárul le.

Az államtitkár emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök és Ács Rezső, Szekszárd polgármestere 2016. február 23-án írta alá a Modern Városok Programmal kapcsolatos megállapodást, mely eredetileg 33 milliárdos fejlesztést takart. Tudatta, a városban tervezett fejlesztések értéke azóta közel 50 milliárd forintra nőtt, de a fejlesztések összértéke végül a 60 milliárd forintot is elérheti. Hangsúlyozta, egymást erősítő fejlesztéseket terveznek, melyek nyomán sok száz új munkahely jön létre.

Felidézte, a programban már lezárult egy 3 milliárd forintos fejlesztés, melynek nyomán többek között megújult a Bor-, a Bartina-, a Sárköz– és a Csengey Dénes utca, valamint megtörtént a Parászta-patak mederrendezése.

Horváth István a tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban tudatta, az új sportuszoda – melynek teljes forrásigénye 3,6 milliárd forint – esetében lezajlott a közbeszerzés, kiválasztották a kivitelezőt és átadták a munkaterületet. A rövidpályás úszóversenyek megrendezésére is alkalmas uszoda alapkövét március 20-án helyezik el.

Az új uszoda látványterve. Kép: Polgármesteri Kabinet

Horváth István arról is beszámolt, hogy már zajlik az új, 100 hektár területű ipari park kialakításához szükséges földek megvásárlása. A Keselyűsi út közelében található, első 50 hektáros terület esetében zajlanak a szerződéskötések, és több tulajdonos jelezte, hogy földjét már ki is vásárolta az állam. A következő 50 hektáros terület pontos helyét még keresik – tette hozzá. Ugyancsak elmondta, hogy egy elkerülő utat is szeretnének építeni a Keselyűsi út és az OBI-nál található körforgalom között, ám az ehhez szükséges 2-3 milliárd forint forrásról még tárgyalni kell.

A volt laktanya helyén 4,1 milliárd forintból megvalósuló interaktív könyvtárnak és levéltárnak köszönhetően méltó helyre a kerülhet a könyvtár, és a levéltárnak helyet adó Vármegyeháza funkcióit is át lehet gondolni. A volt laktanya területét már átadta az állam, az épület terveit pedig szekszárdi tervezők készítik. A kivitelezés várhatóan 2019 első negyedévében indul.

Az államtitkár közölte, zajlanak a Szekszárd és Paks között 10 milliárd forintból megépülő távhővezeték nyomvonalának tervezési előkészületei, melyre 60 millió forintot már biztosított a kormány. Az atomerőmű adottságait kihasználva közel 6000 szekszárdi távfűtéses ingatlan távhődíja csökkenhet minimum 30 százalékkal.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap

Horváth István ugyancsak tudatta, a szakképzés megreformálására 2 milliárd forintot fordíthat Szekszárd. Huszonöt millió forintból tanulmány készül, melyben felmérik a cégek munkaerő problémáit, hogy hatékonyan tudják alakítani a szakképzés rendszerét és olyan szakembereket képezzenek, akikre szükség van. A projekt részeként ösztöndíjjal is segítik a különféle szakképzéseken résztvevőket.

A Gemencben épülő ökocentrum és kalandpark vonzó turisztikai programot kínálhat a vidékről érkezőknek. A Dunánál létesülő úszó kikötőnek köszönhetően a hajóval érkező turistákat is fogadni lehet majd. A kisvasút a kikötő és Bárányfok között szállítja majd az utasokat, akik az elképzelés szerint kis városi buszokkal érhetik el majd Szekszárdot és az itt fellelhető turisztikai attrakciókat. A projekt összköltsége 6,5 milliárd forint.

Hallgatók a Szekszárdi Harmadik Kor Egyetemén. Fotó: Kadarka.net

Az államtitkár arról is szólt, hogy készülnek a fedett élményfürdő tervei, valamint, hogy három éven belül jégcsarnok létesülhet a Sport utcában. Az új, 2,6 milliárdos ráfordítással elkészülő sportcsarnok és rendezvénytér a Dózsa pályán épül meg, a jelenlegi „stadion” valamivel északabbra kerül, és a mostani tarackos pálya helyén lesz a teniszcentrum. A meglévő sportcsarnok sorsáról később döntenek – fűzte hozzá.

Horváth István megemlítette, hogy a vásártér helyén lőtérnek is helyet adó Honvédelmi Sportcentrum jön létre. Kiemelte, a sportfejlesztéseknek köszönhetően Szekszárdon nagyban fellendülhet a sportturizmus, egyfajta sportközponttá válhat a város.

A PTE volt E-épületéből alakítják ki az új négycsillagos szállodát. Fotó: Kadarka.net

A szálláshelyek gyarapítására négycsillagos, 120 szobás szálloda létesül a PTE egykori E-épületében, amit az állam ad át a városnak. Ezen kívül egy háromcsillagos 80-100 szobás családbarát sportszállót is terveznek a sporttelep területén – tájékoztatott Horváth István. Elmondta, a szálláshelyekre a különféle rendezvények, illetve borászatok, illetve a tervezett fejlesztések vonzereje miatt is szükség van.

Felidézte, 3 milliárd forintból új épület létesül a szülészeti és nőgyógyászati osztály számára Szekszárdon. A tervek elkészítésére már megkapták a pénzt, maga a tervezés pedig az idén befejeződhet.

Az államtitkár zárásként azt mondta, a fejlesztéseknek köszönhetően nagyban nő majd az itt élők komfortérzete. Mint fogalmazott, Szekszárd infrastrukturális értelemben bármelyik európai várossal felveheti majd a versenyt.

Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja emlékeztetett, a PTE 24 milliárd forintot nyert fejlesztésekre a Modern Városok Programban. Ebből 700 millió forint fordítható szekszárdi fejlesztésekre. Többek között megújul a kollégium és új képzéseket indítanak el. Már elindult a szőlész-borász szakos hallgatók képzése, de gépészmérnököket is képeznek majd.

A Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme következő előadását április 16-án tartják. Az előadás címe: „Fesztiválok korszaka, korszakos fesztiválok”, az előadó pedig Dr. Brachinger Tamás adjunktus (PTE KPVK) lesz.

A Modern Városok Programról szóló írásainkat az azonos nevű címkére, vagy ide kattintva találja!

A képen Horváth István a Szekszárdi Harmadik Kor Egyetemén. Fotó: Kadarka.net